Dan Sveučilišta u Novom Sadu

Svečanost povodom Dana Sveučilišta u Novom Sadu, kojom je obilježena 62. godišnjica njegovog osnivanja, održana je 27. lipnja u amfiteatru Rektorata.

Tim povodom prisutnima se obratio prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski tajnik za visoko obrazovanje i znanstveno-istraživačku djelatnost koji je istaknuo kako je ovaj jubilej prilika za podsjećanje na veliki broj studenata, nastavnika, akreditiranih studijskih programa, ali da su to samo brojevi, a da je mnogo važnija kvaliteta koju ima Sveučilište u Novom Sadu.

»Sveučilište je moćan generator promjena u Srbiji, koji u fokus svog interesiranja postavlja vrijednosti koje čine našu sadašnjost, ali i budućnost. Iz ugla humanističke misije, Sveučilište je mjesto gdje se, uz ostalo, nalaze najbrojniji dobrovoljni davaoci krvi, šampioni u simulaciji suđenja, kao i oni koji pobjeđuju na EUROBOT-u u Francuskoj. Dakle, ja bih rekao kako imamo ne samo šampione znanja, nego i šampione ljudske kvalitete«, kazao je tajnik Milošević.

Prema riječima rektora Sveučilišta u Novom Sadu prof. dr. sc. Dejana Madića pažnja će biti poklonjena fakultetima, jer bez njih nema ni Sveučilišta.

»Ja sam praktično dežurni oficir, koji treba osigurati dobru suradnju s pokrajinskim i republičkim tijelima, kao i s međunarodnom zajednicom i mislim kako smo uspjeli u tome da nam fakulteti budu dio svjetske i europske znanstvene zajednice«, naglasio je rektor Madić.

Prisutne je pozdravila i prof. dr. sc. Marijana Dukić Mijatović, državna tajnica u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

U okviru svečanosti promovirani su novi profesori emeritusi Sveučilišta u Novom Sadu, a dodijeljene su i nagrade studentima za znanstvene i stručne radove u školskoj 2021/2022. godini.

Tijekom aktualne školske godine, Senat Sveučilišta dodijelio je zvanje profesora emeritusa prof. dr. sc. Stevici Đuroviću (Prirodno-matematički fakultet), prof. dr. sc. Branislavu Borovcu (Fakultet tehničkih nauka) i prof. dr. sc. Savi Damjanovu (Filozofski fakultet).

Senat Sveučilišta je na osnovu prijedloga komisija za ocjenu radova donio odluku nagraditi 52 studenta s Filozofskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta u Subotici, Medicinskog fakulteta, Građevinskog fakulteta u Subotici, Prirodno-matematičkog fakulteta, Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin u Zrenjaninu, Akademije umjetnosti, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Tehnološkog fakulteta.