Dodijeljena oprema hrvatskim udrugama

U prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća upriličena je 23. rujna svečana dodjela tehničke opreme hrvatskim kulturnim udrugama iz Srbije. Opremu su preko projektnih programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske osigurali Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro-Fond i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz podršku HNV-a i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Tehnička oprema uručena je predstavnicima 40 hrvatskih kulturnih udruga.

»Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika HNV-a, ZKVH i Fondacije Cro-Fond je u najvećoj mjeri uvažilo želje udruga koje su iznijete u anketi koja je prethodila odluci. Ovim projektom ZKVH je osigurao 7 laptop računala i 13 štampača, a kroz dva projekta Fondacije Cro-Fond osigurano je 19 laptop računala, 12 štampača-skenera, 9 projektora i platna, 2 bluetooth zvučnika i jedan prenosivi disk. Zbog zahtjeva projekta neke udruge će dobiti tehničku opremu od projekata ZKVH, netko od projekata Fondacije, a netko od obje ustanove«, rekao je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin prije dodjele tehničke opreme predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga i naglasio kako je za organiziranje ovih natječaja najviše zasluga ima narodni zatupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov i njegov dogovor s ministricom za regionalni razvoj i fondove Europske unije Natašom Tramišak i s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom.

»Na početku mandata Odbor HNV-a za kulturu obišao je hrvatske udruge koje djeluju na području Vojvodine nakon čega smo napravili analizu njihovih potreba. U najvećem broju slučajeva potrebe su se odnosile na tehničku opremu, prostor i povezivanje s partnerskim udrugama u Hrvatskoj. Dio tih potreba uspjeli smo osigurati iako je to, zaista, minimum koji bi udruge trebale imati kako bi mogle djelovati u svojim mjestima. Nastojimo ovakvim podrškama osigurati neophodne uvjete, a preostaje i dalje snažiti vodstvo udruga da nastave animirati članove, stvarati i promovirati dobrovoljno uključivanje u život zajednice – to je ono što nas ispunjava i čini da se osjećamo kao koristan član zajednice i njezin dio«, rekla je Jasna Vojnić i naglasila kako je sada prioritet ovdašnje hrvatske zajednice popis stanovništva koji slijedi i izbori za HNV.

Nazočne je pozdravila i opunomoćena ministrica Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu Maja Bogdan.