Dužijanca u Žedniku

»Slijediti evanđelje je teško. Blizu ti je Božja riječ, blizu je i Božji zakon. On je upisan u naša srca. Grad Jerihon predstavja sliku današnjega svijeta u kome ima i razbojnika. Čovjek je odbačen. Stari i mladi napuštaju imanja i zemlju. Moramo poraditi na zajedništvu«, zaključio je vlč. Tomislav Vojnić Mijatov u prigodnoj homiliji na Dužijanci koja je održana 10. srpnja u župi sv. Marka evanđeliste u Žedniku.

Nositelji žetvenih svečanosti u ovome mjestu nadomak Subotice su bandaš Luka Horvacki i bandašica Martina Vojnić Hajduk, te mali bandaš Josip Vojnić Tunić i mala bandašica Valentina Kopunović. 

Misno slavlje predvodio je župni vikar u Horgošu vlč. Tomislav Vojnić Mijatov u zajedništvu s tamošnjim župnikom vlč. Franjom Ivanković, te župnikom u Đurđinu vlč. Danijelom Katačićem i gostom mons. dr. Andrijom Anišićem.

Svetoj misi nazočio je lijepi broj mladih i djece u narodnim nošnjama, a pozivu su se odazvali i gradski bandaški par, bandašica Katarina Piuković i bandaš Dominik Skenderović, kao i bandaš i bandašica iz Đurđina i Sombora, te brojni gosti. 

Svoju ulogu ispunile su i žedničke kraljice, koje su na simboličan način, ljeljanjem pozdravile predvoditelje žetvenih svečanosti, kao i brojne vjernike. Misno slavlje uzveličao je tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović i župni zbor pod ravnanjem kantora Nikole Ostrogonca. 

Bandašicino kolo održano je navečer u dvorištu župe u Žedniku.