Eko centar Karapandža

Eko centar Karapandža nalazi se na obali Bajskog kanala, neposredno uz vikend naselje Kenđija, 12 kilometara od Bezdana, 30 od Sombora, 115 od Novog Sada i 205 kilometara od Beograda. Ime je dobio po istoimenoj šumi Karapandža koja se prostire i u susjednoj Mađarskoj. Broj posjetitelja svake godine je sve veći, a ono što je brojalo cijelu prošlogodišnju sezonu, ove je premašeno već u prva dva mjeseca

Više puta do sada smo pisali o akcijama koje su se odvijale u Eko centru Karapandža i bio je česta odrednica u tekstovima, ali je došlo vrijeme predstaviti ga i opisati kao značajnu referentnu točku naše Vojvodine i šire. Zapravo, ideja teksta je predstaviti sve ono što Eko centar Karapandža jeste i što ima za ponuditi njegovim posjetiteljima.

Mistična crna vještica

Kako bismo bolje razumjeli ponudu eko centra, nastalog u srcu zaštićenog područja, čitateljima moramo približiti cijelo područje. Staništa zaštićenog područja su barsko-močvarna, šumska, livadska, slatine i vodena staništa. Specifičnost ovog područja ogleda se upravo u mozaiku različitih staništa, pa se u svakom dijelu rezervata mogu pronaći svi navedeni tipovi staništa, kako se međusobno isprepliću. Tako se hodajući prolazi iz šume u baru, pa močvaru, pa opet u šumu, pa livadu, a kroz sve njih protežu se kanali i dunavci. Kad svemu tome pridodate i čudnovate stanovnike, dobivate doista bajkovite prizore i ugođaje te vam je puno jasnije zašto ovaj kraj često nazivaju Europskom Amazonom.

Kada spominjemo stanovnike Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, na čijem se krajnjem sjeveru nalazi Eko centar Karapandža, najvažnije je spomenuti dvije iznimno rijetke i ugrožene vrste, orla bjelorepana i crnu rodu. Sami počeci zaštite ovog područja započeli su kada je ono prepoznato kao važno stanište za ove dvije vrste. Naravno, jedan od pravih simbola Gornjeg Podunavlja, a ujedno i najistaknutiji predstavnik, svakako je europski jelen.

Eko centar Karapandža nalazi se na obali Bajskog kanala, neposredno uz vikend naselje Kenđija, 12 kilometara od Bezdana, 30 od Sombora, 115 od Novog Sada i 205 kilometara od Beograda. Ime je dobio po istoimenoj šumi Karapandža koja se prostire i u susjednoj Mađarskoj.

»Legenda kaže da su za ovo ime zaslužni Turci. Narod koji je živio na ovim prostorima bio je malobrojan i teško se mogao obraniti od brojne turske vojske koja je nemilosrdno osvajala. Dosjetili su se prerušiti i kricima preplašiti tursku vojsku. Turci su se jako uplašili i rekli su da ovdje ima crna vještica, koju su zvali Karapandža (crna vještica)«, rekla je Biljana Latić, diplomirana profesorica biologije, koja radi u JP Vojvodinašume kao referentica zaštićenog područja i zaštite životnog okoliša.

Šumska ljepotica

Eko centar Karapandža nastao je prije osam godina na temeljima nekadašnje lugarnice stare preko 150 godina. Cijeli projekt rađen je u fazama. Posljednje su izgrađene eko učionica i osmatračnica, dok je dio koji predstavlja centar za posjetitelje obnovljena lugarnica, koja je nekada služila za smještaj lugara koji su u njoj živjeli i brinuli se o tom dijelu šume. Na mjestu same lugarnice danas se nalazi dvorana za sastanke, radionice, seminare i mini kuhinja.

»Eko centar kao centar za posjetitelje nastao je u sklopu ideje širenja edukacije o zaštiti prirode i zaštićenog područja. U početku su nam ciljna skupina bila samo djeca školske dobi i to samo u obliku grupnih i organiziranih posjeta. Međutim, uskoro su se za posjete zainteresirale i druge grupe, a broj posjetitelja svake godine je rastao. U vrijeme epidemije korone nije bilo grupnih posjeta te smo došli na ideju da ponudu proširimo na individualne posjete bez najave, uz radno vrijeme Eko centra, gdje posjetitelji mogu šetati bez pratnje vodiča, po šetnim stazama različitih dužina, unajmiti bicikle, kanue ili se provozati katamaranom. Grupama, posebno kada su u pitanju učeničke ekskurzije, promoviramo cijeli koncept eko centra kao škole u prirodi. Kreirani su posebno osmišljeni jednodnevni izleti u kojima djeca kroz igru, trčanje i razne izazove upoznaju prirodu oko sebe. Pokazalo se da su ovakvi izleti zanimljivi i malo starijoj djeci i odraslima, pa sadržaje prilagođavamo najavljenim grupama«, pojasnila je Biljana Latić.

»Danas Eko centar Karapandža radi vikendom (petak, subota i nedjelja), od 10 do 18 sati. Naravno, otvoreni smo za grupne najave i izvan ovih termina, ali za to nas trebate nazvati i dogovoriti termin«, ističe Biljana i dodaje da je broj posjetitelja svake godine sve veći. Ono što je brojalo cijelu prošlogodišnju sezonu, ove je premašeno već u prva dva mjeseca.

Bogata ponuda

Kada govorimo o individualnim posjetima, Eko centar Karapandža nudi niz aktivnosti ovisno o vrsti kretanja. Lagana šetnja markiranom poučnom stazom pogodna je za sve dobne skupine, kao i za sve razine kondicije. Pješačka staza je kružna, završava u Eko centru i traje do dva sata. Opremljena je informativnim pločama, vidikovcima i odmorištem.

Za posjetitelje koji vole dinamičnije ture, Eko centar nudi mogućnost iznajmljivanja bicikala. Nešto što se pokazalo kao omiljeno među posjetiteljima u vrućim ljetnim danima je upoznavanje Rezervata vode. Tu je organizirana vožnja katamaranom Bajskim kanalom, koja traje sat vremena i uključuje vožnju od uređenog pristaništa Eko centra do velike plaže u Beregu i nazad. Tu istu dionicu ili bilo koju drugu, možete prijeći sami ako unajmite kanu i krenete u samostalnu avanturu. Svi oni koji su probali, nisu krili svoje dojmove da su tek kad su vidjeli prirodu i s kopna i s vode, imali potpuni doživljaj i sliku.

Za sve posjetitelje koji žele provesti cijeli dan u Eko centru, osim navedenih aktivnosti, postoji mogućnost samostalnog pripremanja hrane, roštilja ili kuhanja u kotliću, uz mogućnost iznajmljivanja svih potrebnih stvari.

»Uz aktivnosti u Eko centru Karapandža razvijamo i njegujemo suradnju s lokalnim zajednicama te educiramo djecu i odrasle sudjelovanjem u raznim događanjima, promičući rezervat. Tako smo pripremili i sadržaje za sudjelovanje na Bodrog festu, pa će svi zainteresirani moći dobiti informacije o svemu što ih zanima. Na štandu ćemo rezervat i našu turističku ponudu približiti gostima na zanimljiv način kroz edukativni kviz i edukativnu radionicu za najmlađe, a pobjednici će moći uživati u Eko centru Karapandža«, rekla nam je Biljana Latić.