Emisije na hrvatskom jeziku na Gradskoj M televiziji

Tijekom jeseni na Gradskoj M televiziji sa sjedištem u Srijemskoj Mitrovici, koju gledatelji iz Srijema mogu pratiti preko IPTV MTS servisa i Super nova kablovskog distributera, bit će emitirano 14 emisija u trajanju od 20 minuta pod zajedničkim nazivom Srijemci u Sremu. Emisije će biti emitirane na hrvatskom jeziku i u njihovu realizaciju bit će uključeni pripadnici hrvatske zajednice. Projekt je podržalo  Ministarstvo kulture i javnog informiranja Republike Srbije na natječaju za sufinaciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina. Kao jedan od glavnih ciljeva projekta bio je povećati razinu svijesti javnosti o značaju očuvanja nacionalnog identiteta hrvatske zajednice u Srijemu.

„Teme kojima ćemo se narednih mjeseci baviti tiču se položaja hrvatske nacionalne zajednice u Srijemu. Pratit ćemo prve rezultate popisa stanovništva i saznati koliko je deklariranih Hrvata u Srijemu. Bit će ovo prilika i da pokrenemo važna pitanja poput onih, da li je i koliko položaj Hrvata u Srijemu ugrožen u odnosu na prethodni period, te da li politički događaju kroz srpsku povijest kroz proteklih 30 godina, imaju utjecaj na položaj Hrvata u Srbiji. Razgovarat ćemo i o odlasku srijemskih Hrvata u zemlje Europske unije kao i o tome koliko su jake veze s korijenima i prijecima. Serijal emisija Srijemci u Sremu bavit će se između ostalog položajem hrvatskih obitelji u Srijemu te o tome, kako se Hrvati slaažu sa svojim srijemskih susjedima. U cilju bolje opće informiranosti intervjuirat ćemo nastavnike i učenike koji imaju mogućnost izučavati hrvatski jezik u školama u Srijemu. Vjerujemo da će serijal emisija imati dobru gledanost i da ćemo naše gledatelje bliže upoznati sa životom naših susjeda“, navodi Biljana Selaković glavna i odgovorn urednica Gradske M televizije.

Selaković također ističe da su ciljevi realiziranja navedenog medijskog projekta povećanje vidljivosti hrvatske zajednice u Srijemu, te ukazivanje na izazove s kojima se oni susreću u suživotu sa stanovništvom srpske nacionalnosti, ali i ostalim nacionalnim zajednicama. Osim tema o položaju hrvatske zajednice u Srijemu, predstojećem popisu stanovništva, izučavanju hrvatskog jezika kao izbornog predmeta u školama u Srijemu, planirane su i emisije o njegovanju hrvatske tradicije i kulture, o hrvatskom državljanstvu i prednostima putovnice Europske unije, mogućnostima očuvanja jezika i tradicije i zvaničnoj prekograničnoj suradnji Srbije i Hrvatske koji su se realizirali ili će se tek realizirati na području Srijema.