Etno festival na tromeđi

Etno festival koji okuplja  mađarske, srpske i hrvatske udruge iz Bezdana i okolice, te Mađarske i Hrvatske održan je u Bezdanu po 17. puta. Festival se organizira na tromeđe Srbije, Mađarske i Hrvatske, a organiziraju ga udruga Mostovi Bezdana i MZ Bezdan. » Kada govorimo o Bezdanu govorimo o multietničkoj sredini u kojoj žive Mađari, Hrvati i Srbi i ovo je prilika da pokažemo taj multietnički karakter ovog mjesta. Zato smo i osmilili  Trojne susrete«, kaže Nikola Čutura iz Udruge Mostovi Bezdana.

U organizaciji ovogodišnjih Trojnih susreta  sudjelovala je i Hrvatska udruga Bezdanska marina. » Na Trojnim susretima sudjeluju hrvatske udruge iz Sombora i Monoštora, a mi smo se potrudili dovesti i goste iz Hrvatske KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice. Htjeli smo da se u Bezdanu čuju gajde i malo drugačiji bećarci i napjevi i vide drugačiji plesovi«, kazala je predsjednica Bezdanske marine Vesna Zelenika.

Zavičajno društvo Rama čuva nošnju, običaje i pjesme Rame, mjesta u Bosni i Hercegovini iz kojeg su se Ramljani iselili sredinom prošlog stoljeća zbog gradnje brane i akumulacije. Time su se i predstavili u Bezdanu.

HKUD Vladimir Nazor iz Sombora redoviti je sudionik Trojnih susreta , a ove godine sudjelovao je pjevački zbor. KUD Hrvata Bodrog predstavljala je dječja skupina.