Fizioterapija povezala Suboticu i Ivanić-Grad

Predstavnici Visoke škole Ivanić-Grada u Hrvatskoj boravili su prošloga tjedna u Subotici a u sklopu suradnje s ovdašnjom Srednjom medicinskom školom u kojoj se odvija nastava i na hrvatskom nastavnom jeziku. Dekan i profesor Visoke škole Ivanić-Grada doc. dr. sc. Mile Marinčić i glavni tajnik škole Tibor Kralj su 31. kolovoza razgovarali s predstavnicima Srednje medicinske škole – VD ravnateljom Miomirom Jovanić Žakijem, profesoricom stručnih predmeta za fizioterapeute Gordanom Bašić Palković, razrednicom hrvatskog odjela fizioterapeuta Vesnom Bojanić, koordinatoricom projekta suradnje i razrednica odjela fizioterapeuta Eminom Tikvicki i koordinatoricom hrvatske nastave u Srbiji Morenom Rendulić. 

Sutradan, 1. rujna, gosti su učenicima predstavili studijski program Visoke škole Ivanić-Grad. 

Ravnatelj Jovanović Žaki kaže kako su na sastanku razmijenjena iskustva u radu, bilo je riječi o unapređenju nastavnog kadra a razmatrana je i mogućnost daljnjeg školovanja đaka u Ivanić-Gradu. 

»Sada imamo prvi i treći razred smjera fizioterapeut tehničar na hrvatskom jeziku, oni će se po završetku srednje škole moći prijaviti za daljnje školovanje u Ivanić-Gradu. Suradnja je pokrenuta i nadamo se da će biti nastavljena. Škola iz Ivanić-Grada trebala bi se predstaviti i na Sajmu obrazovanja u Subotici te sudjelovati na Projektnom tjednu jer imaju neke inovacije u području fizioterapije«, kaže on.

Dekan Visoke škole Ivanić-Grada doc. dr. sc. Mile Marinčić kaže kako je plan da osim suradnje s Medicinskom školom, osiguraju posebne upisne kvote za Hrvate izvan Hrvatske, koje bi bile dostupne i fizioterapeutskim tehničarima iz Subotice, ali i zainteresiranim maturantima iz drugih škola. 

»Profil naše škole je biomedicina i zdravstvo, u tom pravcu smo započeli razgovore s Medicinskom školom. Kada su u pitanju posebne upisne kvote, radit ćemo na izradi pravilnika za izbor kandidata kako ne bi došlo do njihove poplave, da budu izabrani samo najbolji. Imamo potporu lokalne samouprave, Zagrebačke županije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske«, kaže Marinčić. 

U petak 2. rujna, gosti iz Ivanić-Grada primljeni su u Hrvatskom nacionalnom vijeću, gdje su se upoznali s položajem i projektima Hrvata u Srbiji, a bilo je riječi i o posebnim upisnim kvotama te različitim oblicima suradnje.