Godišnji koncert HKPD-a Tomislav iz Golubinaca

Ova godina je za HKPD Tomislav iz Golubinaca posebna zbog dva jubileja: 20. obljetnice postojanja udruge i 250 godina mjesne župe sv. Jurja, u okviru čijih prostorija djeluju od osnutka. U znaku te dvojake obljetnice, članovi udruge iz Golubinaca održali su cjelovečernji koncert 9. srpnja.

Pred brojnim gledateljstvom u dvorištu župe, osim članova tamburaške sekcije i solistice Milice Hadžić, nastupili su i gosti – mali tamburaši Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina, te klapa HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina s kojima udruga iz Golubinaca godinama surađuje. Čuli su se i stihovi Stevana Vidovića-Brice.

Za 20 godina golubinačka udruga djelovala je kroz razne sekcije: tamburašku, dramsku, folklornu i literarnu. Na taj način bilježili su brojne nastupe širom Srbije, Hrvatske i Mađarske. Najveća manifestacija na koju je udruga danas ponosna jesu Golubinačke mačkare. Životne prilike, smjene generacija, obveze članova učinili su svoje. Od spomenutih sekcija samo tamburaši nisu prestajali s radom. Danas kao članovi HKPD-a Tomislav, tamburaški sastav Ladan špricer trudi se očuvati tu tradiciju.

»Tijekom pandemije imali smo zastoj u radu. Ništa se veliko nije organiziralo, a i Golubinačke mačkare naša najveća manifestacija, ove godine su skromnije obilježene. Nadamo se da je taj period iza nas i da ovim koncertom možemo krenuti u novu sezonu te da ćemo nastaviti punim kapacitetom. Nadamo se uskoro pokrenuti školu tambure, zato smo u goste pozvali mlade tamburaše iz Surčina da ih ovdašnja djeca čuju«, kaže predsjednica golubinačke udruge Anita Naglić.

Proslava jubileja župe bit će nastavljena tijekom rujna i listopada, pastoralnim tribinama, koncertima, povijesnim, glazbenim i kulturnim večerima. Središnja manifestacija bit će održana 15. listopada. Pokrovitelj proslave je Općina Stara Pazova.

Golubinčani imaju podršku i od Hrvatskog nacionalnog vijeća.

»HNV podržava sve kulturne udruge. Mislimo da je s novim sazivom HNV-a ta potpora vidljivija. Srijem, kao jedno ranjeno područje s traumama iz prošlosti, svakako je u jednom posebnom fokusu. Ovakva okupljanja za nas su važna i lijepo je biti među svojima, čuti svoj hrvatski jezik i uživati svoju kulturu«, kazao je Darko Baštovanović iz HNV-a.