Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije

Predsjednik prethodnog saziva Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao je za ponedeljak, 1. kolovoza, konstitutivnu sjednicu 13. saziva parlamenta. Na prvoj sjednici potvrđeni su mandati narodnih zastupnika, a kao druga točka dnevnog reda uslijedio je u utorak izbor predsjednika Narodne skupštine, a potom i potpredsjednika Narodne skupštine. Predsjednik Skupštine Srbije bira se iz redova narodnih zastupnika.

Za predsjednika je izabran Vladimir Orlić na prijedlog Srpske napredne stranke čiji je član. Od 230 nazočnih zastupnika, javnim glasovanjem 154 poslanika je podržalo kandidaturu Orlića, a protiv je bilo 76. Uzdržanih nije bilo. Zastupnici su se izjašnjavali javnim glasovanjem.

Vladimir Orlić, doktor telekomunikacija i znanstvenik,  član je SNS-a od 2008. godine. Izabran je za narodnog zastupnika na izborima 2014, 2016, 2020. i 2022. godine. Bio je zamjenik šefa zastupničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije, a u prošlom sazivu bio je potpredsjednik parlamenta.

Posao predsjednika Skupštine je da vodi sjednice parlamenta, predstavlja ovu instituciju i raspisuje predsjedničke i lokalne izbore. Od njega zavisi kakav će ton biti prisutan na sjednicama.

Za potpredsjednike Narodne Skupštine izabrani su Sandra Božić iz SNS-a (sa 194 glasa), Snežana Paunović iz SPS-a (194), Elvira Kovač iz SVM-a (194), Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja (195), Božidar Delić iz koalicije NADA (197), Borko Stefanović iz SSP-a (204) i Zoran Lutovac iz DS-a (207).

Za generalnog tajnika Narodne Skupštine imenovan je Srđan Smiljanić – za njega su glasovala 182 zastupnika, pet je bilo protiv, a 10 je bilo uzdržano. Izabrani su i članovi radnih tijela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U novom sazivu Skupštine Srbije formirano je 15 zastupničkih grupa. U novom sazivu parlamenta, jedan klub činit će zastupnici manjinskih lista Zajedno za Vojvodinu  – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini , SDA Sandžaka i Koalicije Albanaca doline u okviru grupe Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina, koju će voditi Aleksandar Olenik, a mijenjat će ga Enis Imamović.

Parlamentarni izbori u Srbiji su održani prije gotovo četiri mjeseca – 3. travnja, ali su ponavljani na više izbornih mjesta zbog nepravilnosti. Skoro je maksimalno iskorišćen jednomjesečni, zakonski rok za održavanje konstitutivne sjednice koji je počeo 5. srpnja kada su objavljeni konačni rezultati parlamentarnih izbora. Nakon konstituiranja parlameta, počinje drugi, komotniji rok od 90 dana za formiranje nove vlade.