Međunarodna smotra folklora

Folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice sudjelovali su na ovogodišnjoj 56. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, koja je održana od 20. do 24. srpnja. Zagrebačka smotra važi za najveću i najprestižniju smotru folklora u Hrvatskoj. U Zagrebu je nastupio samo dio HKC-ova reprezentativnoga ansambla (25 članova skupa s glazbenicima) budući da je dio plesača istoga vikenda sudjelovao na »Dužijanci u Novom Sadu«.

Predstavljajući se bunjevačkim plesovima, Subotičani su u okviru smotre održali više nastupa. S nastupima su počeli u petak na pozornici Gradec u središtu Zagreba, sudjelujući u dijelu programa koji je za temu imao tzv. momačko nadigravanje. Na kraju ovog programa, svi sudionici večeri imali su zadaću plesati na glazbu Bunjevačkog momačkog kola. Ovu večer prenosila je uživo Hrvatska radio televizija. Nakon ovog programa, u Gradecu je održana i radionica Plešite s nama na kojoj je publika imala priliku naučiti dvije bunjevačke igre – slamarsko kolo i ćuć kolo.

Sutradan, folkloraši HKC-a nastupili su u programu Folklorna šetnica, gdje su plesali i svirali na više lokacija središtu Zagreba. Od Smotre su se »oprostili« u nedjelju nastupom na završnom koncertu, ponovno na platou Gradec.

I publika i drugi sudionici manifestacije, ali i pratitelji na Facebook stranici Smotre iskazali su lijep interes za bunjevačke plesove i nošnju, kaže voditelj Folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Marin Jaramazović.

Na ovogodišnjoj Smotri sudjelovali su folkloraši iz 14 zemalja svijeta. Bilo je ukupno 530 sudionika od čega oko 200 iz Hrvatske. Ostali sudionici bili su iz Alžira, Austrije, Češke, Grčke, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Portugala, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Festivalski dio ovogodišnje Smotre bio je posvećen temi »Tradicijska baština između Srednje Europe i Mediterana«. Smotru je organizirao Kulturni centar Travno na čelu s ravnateljem Josipom Forjanom, i umjetničkim ravnateljem Tvrtkom Zebecom.