Nastavak konstitutivne sjednice Skupštine

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine nastavljena je u utorak. Zastupnici su, prema dnevnom redu, na zasjedanju raspravljali o izboru predsjednika, potpredsjednika i generalnog tajnika parlamenta. Jedini kandidat za novog predsednika Skupštine bio je Vladimir Orlić.

Šef zastupničke grupe Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve Milenko Jovanov obrazložio je prijedlog kandidata te zastupničke grupe za predsjednika Skupštine Vladimira Orlića. Jovanov je istaknuoo da očekuje da će Orlić voditi parlament na dostojanstven način.

»Namera naše zastupničke grupe, Srpske napredne stranke, je da na čelu parlameta bude čovjek koji će slediti srpsku politiku. Mi ne želimo da se ponašamo kao navijači, da sudjelujemo u karikiranju filma Tri karte za Ameriku , već da sačuvamo svoju zemlju od stradanja i umiranja i zato predlažemo Vladimira Orlića, jer smo uvjereni da on taj zadatak može da ispuni . On je iskusan zastupnik, tolerantan«, rekao je Jovanov. Dok je Jovanov predlagao Orlića, oporba je dobacivala i aplaudirala, a Jovanov je uzvraćao i naposletku je zatražio od Vladete Jankovića da provjeri jesu li »oni koji aplaudiraju uzeli terapiju.«

Šefovi zastupničkih grupa oporbe su negodovali zbog riječi Jovanova i istaknuli da Jovanov vrijeđa sve zastupnike koji ne misle kao on, da se SNS predozirao vlašću i da unižava cijeli parlamentarni dom.

Nakon izlaganja predlagača otvoren je pretres o izboru Orlića za predsjednika Narodne Skupštine. Nastavila se usijana atmosfera kakva je bila već prvog dana zasjedanja novog saziva. Zatupnici oporbe su kritikovali prijedlog za ozbog Orlića, do su zastupnici vladajućih oštro

odgovarali na te kritike. Zastupnici oporbe su se mnogo puta pozvali na povredu poslovnika,, a u više navrata pozivao je na red predsedavajući Vladeta Janković.

Nakon izbora, u svom prvom obraćanju s mjesta predsjednika Skupštine, Orlić je zahvalio zastupničkoj grupi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve i zastupnicima koalicionih stranačkih grupa na podršci koju su mu pružili. Zahvalio je i onima koji su pružili podršku politici države čime su, kako je ocijenio, pokazali odgovornost.

»To je prava odluka ljudi koji shvataju brigu za državu. Tog posla smo se prihavatili i u ova dva dana pokazali razumijevanje za težinu trenutka, što je danas najvažnije«, dodao je Orlić. Posebno se obratio zastupnicima opozicije i rekao da nisu istinite njihove tvrdnje da izbori nisu bili fer i pošteni, te da je dokaz za to što je izvješće Republičke izborne komisije usvojen jednoglasno.

»Vi znate, a nećete da kažete da ste tretman dobili više nego fer i ne možete da nađete sličan primjer da je netko tko okuplja većinu na ovaj način postupio kao mi sd«, rekao je Orlić osvrnuvši se na konzultacije o skupštinskim odborima i radnim tijelima. Narod je, kako je istaknuo Orlić, odabrao politiku rezultata, jaču ekonomiju, veće plaće, infrastrukturu, nove kliničke centre.

»To je narod podržao i to je politika koja je osigurala stvaranje dobr perspektiv za našu zemlju i mi danas imamo više slobode i veiše demokrajije«, rekao je Orlić i dodao da će takvu politiku i on voditi.