Novi portal Beogradske nadbiskupije Paulus

Prije nekoliko mjeseci postavljen je novi portal Beogradske nadbiskupije pod nazivom Paulus. U nazočnosti svećenika Beogradskog dekanata i djelatnika Katoličkog medijskog centra (KMC) portal je u prostorijama Ordinarijata Beogradske nadbiskupije svečano u rad pustio beogradski nadbiskup i metropolita mons. Stanislav Hočevar, (kada) 

Portal se po riječima nadbiskupa intenzivno pripremao tijekom prošle godine, a ujedno je i plod ostvarivanja Prve biskupijske sinode Beogradske nadbiskupije čiji je završni dokument u zadnjoj fazi izrade te je i dokaz da su pojedini zaključci i smjernice same Sinode već i ostvareni. Portal Paulus, kako je nazvan je i mjesto na kojem se, osim vijesti, mogu naći i tekstovi o aktualnim pitanjima u društvu i Crkvi, kao i o dijalogu. 

Portal je podijeljen u osam područja povezanih u jednu cjelinu koja čini sam ovakav, za prostor Republike Srbije, specifičan i ne svakidašnji virtualni prozor u Katoličku Crkvu. Cilj portala je da predstavi što više sadržaja iz Beogradske nadbiskupije, da ona kao takva da svoj doprinos društvu i predstavi svijetu vrijednosti koje sama ima, ali i vrijednosti sveopće Crkve. Vrijednost portala je u tome što će se povezati i s časopisom Blagovest. 

»Portal je novo sredstvo da se vratimo na iskonske odnose kako bi  među svima bili dobri odnosi. Portal je potreban unutar Beogradske nadbiskupije jer naši vjernici žive na izuzetno velikom prostoru i prilično smo raštrkani. Portal je nazvan Paulus jer je od početka kršćanstva on s najvećom mudrošću, s najvećom inteligencijom i s najvećom ljubavlju posredovao tu radost, da je čovjek voljen ne samo od čovjeka (nažalost često danas nije, a trebalo bi biti tako), nego da je prije svega voljen od Boga«, kazao 

Portal je na srpskom, ali i dijelom na hrvatskom jeziku, posebice kada se radi o rubrikama koje pokrivaju liturgijske teme i namijenjen je svim vjernicima katolicima u Srbiji, ali i drugim ljudima koje zanimaju sadržaji samoga portal. On je informativnog i edukativnog karaktera o Katoličkoj Crkvi, vjeri, ali i o aktualnim temama u društvu

»Portal Paulus je jedinstven u Srbiji iz razloga što sadržaj koje nudi ne možemo naći nigdje u Srbiji. Osim edukacije sadrži i informacije o događanjima u crkvi. Prvi link na kome su vijesti, govori o svim događanjima  iz crkve u svijetu, iz Vatikana i crkve u Srbiji. Portal pokušava objediniti te dvije stvarnosti. Također, on je i edukativnog karaktera. Kroz nekoliko linkova govori o ideologiji, o vjeri, a mogu se naći i vrlo bogati teološki i duhovni tekstovi. Portal se brine za duhovnu stvarnost vjernika i zato svaki dan osim vijesti, objavljujemo sveca dana, misna čitanja, duhovnost«, istaknuo je urednik portala Velimir Martinović.

Ujedno, portal je i produžetak Blagovesti, časopisa Beogradske nadbiskupije koji je počeo izlaziti davne 1924. godine. 

Portal  www.paulus.rs  je ujedno i prvi portal u Republici Srbiji koji će na cjeloviti način predstaviti Katoličku vjeru i donositi informacije o Katoličkoj Crkvi na jednome mjestu. Portal je za sada samo u latiničnom pismu, a kroz određeno razdoblje, kada se organiziraju sve predviđene rubrike, biti će mogućnost čitanja portala i u ćiriličnom pismu što će informacije i sadržaj još više približiti svim ljudima dobre volje u Republici Srbiji koji se interesiraju o Katoličkoj Crkvi, njezinom nauku, moralnim pitanjima, socijalnoj dimenziji učenja Katoličke Crkve, pogledu Crkve na obiteljske vrijednosti, o tome kako, na koji način i što moliti preko vijesti iz Vatikana, Crkve u svijetu, same Beogradske nadbiskupije, kao i pojedinih biskupija u Srbiji pa sve do predstavljanja raznih izdanja Katoličke Crkve kako onih pisanih, tako i multimedijalnih. Razni sadržaji biti će kreirani i u suradnji s drugim portalima koji se bave tematikom vezanom uz Katoličku Crkvu. Portal Paulus se može posjetiti na internet adresi  www.paulus.rs. . Sadržaji koji su objavljivani na internet stranici Beogradske nadbiskupije sada se objavljuju i na portalu Paulus, a internet stranica Beogradske nadbiskupije, koja se nalazi na adresi  www.kc.org.rs   sada objavljuje isključivo sadržaje koji su vezani samo za Beogradsku nadbiskupiju.