Osude zbog odlikovanja Šešelja

Pojedine političke stranke u Srbiji, među kojima i DSHV, ocijenile su sramotnom i neprihvatljivom dodjelu odlikovanja Srpske pravoslavne crkve osuđenom ratnom zločincu i čelniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala dodijelila je u nedjelju Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička SPC-a kojoj je sjedište u Chicagu. Crkveno odlikovanje Šešelju u ime vladike Longina dodijelio je vladika bački Irinej. Inače, to je Šešelju treće odličje neke eparhije SPC-a.

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov je na Twitteru objavio da »ovako što nije utjeha tugujućima ubijenih, niti zacjeljuje rane patnji nevinih žrtava, niti donosi spokoj Hrvatima i katolicima koji su ovdje ostali… Ima li tko njih čuti?«.

Dodao je da »jedini mjerodavni odgovor o smislu i svrsi nagrađivanja osobe, koja je pravomoćno osuđena za zločine nad Hrvatima u Vojvodini, može dati samo osoba čiji je Ured u Zagrebu, u Ilici br. 7 (kuća Srpske pravoslavne općine). A nakon svega oko Šešelja, mi snage više skoro ni za što nemamo…«.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je sramotno što Šešelj, osuđeni ratni zločinac, dobiva bilo kakve nagrade i odlikovanja.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i njegov crnogorski kolega Ranko Krivokapić, koji su se susreli u Zagrebu, osudili su ovaj čin eparhije SPC-a.

Grlić Radman je na Zrinjevcu rekao da je Hrvatska zgrožena i da ne razumije taj čin.

»Bio je instrument velikosrpske politike, koji je provodio Miloševićev režim, na hrvatskim prostorima su počinjeni brojni zločini«, napomenuo je šef hrvatske diplomacije, dodavši da Šešelj »nikada nije negirao upletenost u zločine, čak se i hvalio njima«.

Hrvatski ministar pozvao je Srbiju da se »aktivno i snažno opredijeli i zauzme za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku EU-a ako želi biti na europskom putu. I da se suoči s prošlošću, odbaci sve velikosrpske politike, posveti se demokratizaciji vlastitog društva, prestane politizirati ratne zločine i da rješava pitanja nestalih, odštete logoraša.