Ovacije za JDP u Zagrebu

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda gostovalo je nedavno u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) s predstavom Lorenzaccio u režiji Borisa Liješevića. JDP je nastupio pred prepunom dvoranom ZKM-a, za čije gostovanje je zagrebačka publika tražila ulaznicu više. Publika je beogradske glumce ispratila ovacijama i dugotrajnim pljeskom, objavila je Hina.
Drama Lorenzaccio francuskog dramatičara, pjesnika i romanopisca Alfreda de Musseta iz 1834. govori o nemoralu koji dolazi s najviših društvenih instanci, o sustavu koji taj nemoral proizvodi, te pojedincu koji se s time nastoji nositi u društvu kojim vladaju korupcija, nepotizam i tiranija. Napisan nedugo nakon revolucije 1830., tekst je pun ciničnih komentara društva i vlasti, zbog kojih je kritika JDP-ov komad ocijenila izuzetno aktualnom predstavom koja stvara dojam »da se šetamo našim ulicama, trgovima i parkovima i slušamo kako se i što govori o aktualnim temama iz društvenog života«.
U predstavi igraju Marko Janketić, Branislav Lečić, Milan Marić, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Joakim Tasić.
Gostovanje JDP-a u Zagrebu dio je ZKM-ova ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u, a na proljeće 2020. beogradska će publika imati priliku vidjeti ZKM-ovu predstavu Pansion Eden u režiji Arpada Schillinga. Kulturnu razmjenu između ZKM-a i JDP-a podržavaju i grad Beograd i grad Zagreb.