Paorsko veče u Vajskoj

U organizaciji HKU Antun Sorgg, u subotu 3. rujna u Vajskoj održano je drugo Paorsko veče. Večer je spomen na žetvene svečanosti kada su gazde u selu, koje su imale vršalice, častile svoje radnike poslije završene žetve. Ove godine druženje je zbog niza okolnosti moralo biti malo pomjereno. 

Goste na večeri zabavljao je tamburaški sastav Ladan špricer  iz Golubinaca. Iako je bilo prohladno, gostiju je bilo te su uživali u druženju i glazbi. Ukratko, bilo je veselo i raspjevano. 

Ovo je ujedno bila i prilika za promociju kampanje Znam tko sam koja se provodi u Srbiji uoči popisa stanovništva. Kampanja se provodi pod vodstvom HNV-a i DSHV-a, a ovom prilikom u kampanju se uključilo i vodstvo MO DSHV-a Vajska. Gosti na večeri bili su predsjednik DSHV-a i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić.

Žigmanov se obratio skupu s riječima ohrabrenja i poticaja da se na popisu stanovništva izjasne kao Hrvati i rimokatolici te da kao materinji navedu hrvatski jezik.

»Vaši su djedovi znali tko su, što su i kamo pripadaju. U spomen na njih i vi se izjasnite tako«, poručio je Žigmanov.