Posjet Delegacije OUN-a u Republici Srbiji Hrvatskom nacionalnom vijeću

Delegaciju OUN-a činili su Dimitrije Redžić i Angela Zettler, oficiri za politička pitanja Kancelarije OUN-a u Beogradu. Na sastanku su u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji sudjelovali Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a i Darko Baštovanović, međunarodni tajnik HNV-a. 

Predstavnici Kancelarije OUN-a u Beogradu došli su u HNV kako bi se upoznali s aktualnim društvenim i političkim procesima koji su važni za pripadnike manjinskih zajednica, ali i kako bi se detaljnije upoznali sa specifičnostima položaja hrvatske zajednice i izazovima s kojima se ista suočava u sveukupnim hrvatsko srbijanskim odnosima. 

“Predstavnike Kancelarije OUN-a u Beogradu kolega Baštovanović i ja upoznali smo s aktualnom situacijom kada je u pitanju kompleksan položaj hrvatske nacionalne manjine i posebno smo naglasili problem isključenosti iz procesa donošenja odluka, institucionalnu segregaciju te neadekvatnu uposlenost Hrvata u javnoj upravi te javnim poduzećima. Naglasili smo kako je proces popisa pučanstva u Republici Srbiji za nas od iznimnoga značaja ne samo za daljnje ostvarivanje prava hrvatske zajednice već za dalje unaprijeđenje njezinoga položaja. Jasno smo ponovno predstavnicima međunarodne zajednice ukazali i na manjkavosti radne verzije Akcijskoga plana za nacionalne manjine, te na neophodnost nastavka daljega rada na dokumentu, kako ponovno ne bismo došli u situaciju da se usvoje riješenja koja nisu od interesa za nacionalne manjine”