POZIVNICA ZA LXIX. ZNANSTVENI KOLOKVIJ (PONOVNI) OSNUTAK DRAME NA HRVATSKOM JEZIKU U NARODNOM KAZALIŠTU U SUBOTICI

U četvrtak, 29. lipnja (juna) 2023. godine, s početkom u 18 sati u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (Subotica, Laze Mamužića 22)
Predavačica: Nevena Baštovanović, master profesor književnosti i jezika

Na inicijativu i u dogovoru sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Nevena Baštovanović je sačinila elaborat (Ponovni) Osnutak hrvatske drame u Narodnom kazalištu u Subotici koji će biti predstavljen na kolokviju. Podsjetimo kako ovo nije prva inicijativa budući da je u proteklih desetak godina bilo nekoliko pokušaja obnove odnosno stvaranja uvjeta za pokretanje drame na hrvatskom jeziku pri nekom profesionalnom kazalištu, no sve su, zbog administrativnih onemogućavanja, ostale neostvarene. Cilj ovoga elaborata je obrazložiti i ponuditi način kako na institucionalno primjeren, profesionalno sukladan i jedan obuhvatan način, po modelima kako to imaju druge nacionalne zajednice u Vojvodini, osigurati održivo i trajno rješavanje ponovnoga osnutka Drame na hrvatskome jeziku u Narodnom kazalištu u Gradu Subotici.
Nevena Baštovanović rođ. Mlinko rođena je 1988. godine u Subotici, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju „Svetozar Marković“. Diplomski akademski studij završila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, stekavši zvanje master profesor književnosti i jezika. Radila je u Gradskoj knjižnici Subotica i stekla zvanje diplomirani bibliotekar. Kao profesorica radila je i radi u školi. Pohađala je stručni seminar i stekla diplomu za uspješno savladan teorijski i praktični seminar Stvaranje kazališta u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a svoje bavljenje kazalištem bilježi više od dvadeset godina, ponajprije u glumi, a potom već deset godina vodi dramske sekcije te postavlja na scenu predstave, igrokaze, koreodrame. Trenutno je na diplomskom akademskom studiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama