Program profesionalne orijentacije

Pitanje, kamo sutra? Ili za godinu dana? Trenutno najviše brine učenike završnih razreda osnovne i srednje škole. Pred njima je velika odluka. Kako bi dobili odgovor na ovo pitanje tu je program profesionalne orijentacije, koji je već godinama jedan od traženih i bitnih izvannastavnih aktivnosti. Ovaj program najviše dotiče učenike završenih sedmih, odnosno trećih razreda kada je u pitanju srednja škola. 

Program se održava već desetak godina, a započeo je u Bruškoj kod Benkovca. Posljednje dvije godine je bio prilagođen mogućnostima. Naime, za vrijeme korone su urađeni samo testovi profesionalne orijentacije, kao i razgovori, dok je već prošle godine nakon testiranja skupina učenika putovala u Međugorje, te su osim testiranja imali i brojne radionice. Ove godine program se ponovno vratio u Hrvatsku, te su polaznici testiranje obavili u Subotici, a sve radionice, individualni razgovor i prateći program je održan u Novom Vinodolskom u periodu od 29. kolovoza do 4. rujna. »Ove godine se poklopilo da ovaj program možemo ostvariti u istom periodu kada su naša djeca bila na ljetovanju, a mi smo izdvojeni od drugih na miru radili, promišljali kamo poći sutra?«, priča predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, po struci psihologinja i voditeljica ovoga programa i pojašnjava: »Ovoga puta zbog velike generacije učenika razdvojili smo osnovce od srednjoškolaca, te je sada u programu bilo 18 učenika završenih sedmih razreda. Nismo zaboravili ni na srednjoškolce, te će njihov program, koji je zahtjevniji i opsežniji, koji zahtijeva dublje promatranje, biti ostvaren u narednom periodu. Osobito me raduje što imamo divnu djecu. Bila je milina raditi s njima«.

Učenici su imali radionice, te su se mogli osvrnuti na svoju nutrinu i dosadašnje uspjehe i padove, o kojima su otvoreno razgovarali. A ono što ih je u najvećoj mjeri dojmilo jesu individualni razgovori, crtanje grafova sposobnosti i spoznaja samoga sebe. Te odgovori na pitanja: što mogu, što znam? 

»Tijekom programa djeca su imala i vlastiti ‘križni put’ u kojem su čitajući kratke tekstove sagledavali i svoje padove i uspone. Što opterećuje njihova leđa? Koji su njihovi tereti u životu? Razgovarali su i na temu kako sebe zamišljaju za 10 godina, pisali pismo roditeljima, a imali su i brojne druge radionice koje su njima u tom uzrastu itekako potrebne, da upoznaju sebe i svoja interesiranja, ali i da zastanu i promisle o svome sutra«, kaže asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stipančević, koja je također radila s djecom. 

Bilo je ovo ujedno i mjesto za druženje, zabavu i jačanje već davno stvorenog prijateljstva, budući da su neka djeca skupa još od vrtića.