Proslava Velike Gospe

U ponedjeljak, 15. kolovoza, diljem svijeta proslavljen je blagdan Velike Gospe. Među brojnim euharistijskim slavljima i Gospinim svetištima mnogi vjernici iz Subotičke i Srijemske biskupije, te Beogradske nadbiskupije pohrlili su kod Nebeske Majke po zagovor, molitvu i zahvalu. 

Srijemska Mitrovica

Euharistijsko slavlje predslavio je srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović, koji je kroz prigodnu homiliju podsjetio na četiri dogme o Blaženoj Djevici Mariji, te je kroz njih definirano da je Marija: Bogorodica, vazda Djevica, bez grijeha začela, te dušom i tijelom na Nebo uznesena. »Danas slavimo ovu posljednju Dogmu. Nije Bog dozvolio da u truleži leži ona koja je u svojoj utrobi nosila Božanskog Spasitelja, da trune ona čije su grudi dojile Njegova Sina nego ju je kad je usnila i dušom i tijelom uzneo na nebo i proslavio ju. Marija je uzor pouzdanja i predanja Bogu. Ona spremno prihvata zadaću koju joj Bog daje, ona je prva vjerna učenica Kristova. Prisjetimo se kako je na svadbi u Kani Galileskoj uočila nevolju i potrebu svatova, pa slugama govori: ‘učinite sve što vam Isus kaže.’ I nama kaže isto: ‘osluškujte i činite što vam Isus kaže.’ A što Isus traži od nas? Da ga ljubimo i da ljubimo jedni druge. Da činimo dobro jedni drugima. Da se međusobno pomažemo«, poručio je mons. Španović.

Nakon blagoslova okupljeni vjernici su pred pokrajnjim oltarom Blažene Djevice Marije otpjevali staru i lijepu mitrovačku marijansku pjesmu Lijepa si o Marijo. 

Beograd 

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena i u beogradskoj katedrali koja je toga dana i proslavila svoju zaštitnicu – proštenje. Središnje euharistijsko slavlje u zajedništvu svećenika župa grada Beograda predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar koji je za vrijeme slavlja blagoslovio ruže, ali i odredio da svi koji ispunjavaju propisane uvjete mogu dobiti i potpuni oprost koji je izmoljen na kraju euharistijskoga slavlja.

»Čovječanstvo je došlo na neki rub i nemamo spoznaje kako dalje. Strašni ratovi i u Europi potvrđuju da svijetom upravljaju huligani, harlekini i ludisti, kako to piše jedan vrsni diplomat. No, kao kršćani odgovorni smo i kršćani nisu oni koji prstom upiru na druge već su oni koji poput Blažene Djevice Marije preuzimaju odgovornu ulogu i preobražavaju našu zemlju«, poručio je nadbiskup u prigodnoj propovijedi istaknuvši Bogorodicu kao onu koja je preuzela odgovornost. »Ona je bila svjesna svoga nacionalnog i duhovnog identiteta. Drugome nije predbacivala da je pripadnik nekoga drugoga naroda već je krenula na put«, dodao je nadbiskup govoreći o poslanju krizmanika koji su sve manje prisutni u svojim kršćanskim zajednicama. Kako prenosi portal nadbiskupije, mons. Hočevar je pozvao sve vjernike da preuzmu svoju ulogu i obvezu te mladima pomognu oko pronalaska vlastitoga identiteta. Osvrnuo se na čovjekov hedonizam uživanja u svemu i pozvao je sve na poniznost i jednostavnost. 

Euharistijskom slavlju prethodila je molitva krunice koju je također predmolio nadbiskup Hočevar, a za samu svetkovinu vjernici su se pripremali kroz trodnevnu duhovnu pripremu.

Subotica

Biskupijsko svetište Gospe od suza i ovoga puta primilo je lijepi broj vjernika koji su došli donijeti Majci sve svoje boli, nedaće, ali i radosti i zahvale. Dvojezično misno slavlje predvodio je rektor svetišta preč. Željko Šipek u zajedništvištvu sa župnikom Malih Pijaca vlč. Józsefom Széllom. 

U prigodnoj homiliji preč. Šipek je pitao okupljene, mislići na evenđelje: Jesmo li spremni zastati nad pročitanim? »Možemo li od saslušanoga uzeti barem nešto za naš život, da i mi na Marijin i Elizabetin način upravo postanemo bolji ljudi i vjernici, a da ne ostanemo kao mali ljudi, a veliki jadnici. One su bile male, obične žene, a veliki karakteri i iznad svega uzori vjere. Ono što se kao prvo uviđa jeste da se ove dvije žene susreću u radosti. Marija čak na tri mjeseca odlazi svojoj rođakinji. Ona prelazi svoj prag, odlazi u gorje i biva na pomoć starijoj od sebe i to toliko vremena, tri mjeseca, što je nama danas nezamislivo, jer mi jedva nalazimo vremena i za sebe i nikako da stignem da se sastanemo sa sobom, a kamoli s dragim Bogom«, istaknuo je propovjednik i dodao: »Prva oznaka Marijine veličine, prva oznaka čovjeka vjernika jeste vjera da Bog nije zaboravio nevolje svoga naroda, da Bog nikada, baš nikada ne zaboravlja one malene i neznatne. Bog ne zaboravlja siromašna i pusta mjesta ovoga svijeta, pa mi smo se i danas zato skupili u ovome Bunarićkom svetištvu«.

Bunarićko svetište će i narednog vikenda okupiti mnoštvo vjernika, kada će vjernici Subotice i okolice slaviti proštenje u ovome biskupijskom svetištu. 

Na blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice, 22. kolovoza sveta misa je u 19 sati, a već u četvrtak počinje trodnevnica, te će se tako 25. i 26. kolovoza sveta misa slaviti u 19 sati, dok će u subotu, 27. kolovoza u 19 sati započeti pokorničko bogoslužje, a u 20.45 je predviđena procesija sa svijećama i u 21.30 sveta misa koju će predvoditi katedralni župnik mons. Stjepan Beretić. 

Sam dan proštenja je 28. kolovoza, jutarnja sveta misa počinje u 6.30 sati, u 8 sati je misno slavlje na mađarskom jeziku, dok je na hrvatskom jeziku misa proštenja u 10 sati i predvodit će je srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina. Misa za bolesnike i djelatnike Caritasa je u 16 sati.