Proslavljen praznik zajednice

U povodu jednog od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji – Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića – Hrvatsko nacionalno vijeće priredilo je u petak, 24. lipnja, u velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici svečanu akademiju na kojoj su uručena priznanja i nagrade najboljim učenicima i prosvjetnim djelatnicima. Obrazovanje na hrvatskom jeziku počelo je prije 20 godina. Tada je 52 prvašića krenulo u cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku u 4 osnovne škole u Subotici, Tavankutu, Maloj Bosni i Đurđinu. Od tada pa do danas više od 3.000 učenika prošlo je kroz sustav školovanja na hrvatskom jeziku. Cjelovita nastava na hrvatskom je u Subotici i Monoštoru, a izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture pohađaju i učenici u Sonti, Beregu, Bezdanu, Srijemskoj Mitrovici, Somboru, Žedniku, Petrovaradinu, Sotu, Vajskoj i Plavnoj.

Dobitnica crvene kravate, koja predstavlja priznanje za postignute uspjehe, je Lea Vojnić. Lea je đak generacije u subotičkoj OŠ »Matko Vuković«. Tijekom obrazovanja osvajala je priznanja na općinskim, okružnim, školskim i međunarodnim natjecanjima. Kako je navedeno u obrazloženju, Lea je u sedmom razredu osvojila drugo mjesto, a u osmom razredu treće mjesto na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika, u osmom razredu osvojila je treće mjesto na okružnom natjecanju iz matematike i biologije. Lei Vojnić crvenu kravatu uručio je ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs. U najužem izboru bile su i Petra Vojnić Tunić i Lea Vojnić Purčar, obje učenice OŠ Matko Vuković.

Nagrada crvena mašna je ove godine prvi puta dodijeljena kao priznanje učeniku srednjoškolskog uzrasta za zapažene rezultate i uspjehe postignute u nastavi i natjecanjima, a ovoga puta to priznanje predsjednica HNV-a Jasna Vojnić uručila je Leoni Matković, učenici subotičke Gimnazije Svetozar Marković. Među ostalim, Leona je u četvrtom razredu osvojila treće mjesto na okružnom natjecanju iz biologije, a sve četiri godine ostvarila je skroz odličan uspjeh. U konkurenciji za crvenu mašnu bila je Lucija Ivković Ivandekić, također učenica Gimnazije, dobitnica Vukove diplome.

 

HNV svake godine nagrađuje najbolje među učiteljima, nastavnicima i ravnateljima, a ove godine prvi put je dodijelilo nagradu crvena penkala, koju je dobila učiteljica Ana Čavrgov, koja u nastavi na hrvatskom jeziku predaje 20 godina, dakle od samog početka postojanja. Zvanje diplomirane katehistice stekla je 2002. godine od kada predaje i katolički vjeronauk u nižim razredima OŠ Matko Vuković. Njezine generacije učenika poznate su po uključenosti u tamburaške orkestre, a sati glazbene kulture bili su ispunjeni zvukom tambure. Jedna je od osnivačica Udruge Naša djeca iz Subotice, osnovane 2006. godine s ciljem promoviranja obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji.