Radionica za proizvodnju papirne galanterije u Caritasu u Srijemskoj Mitrovici

U prostorijama Caritasa Sv. Anastazija u Srijemskoj Mitrovici počela je raditi radionica za proizvodnju papirne galanterije kao preteča Caritasovog prvog socijalnog poduzeća. Donator stroja je Veleposlanstvo SR Njemačke u Beogradu i ovo je njihov drugi projekt kojim podržavaju razvoj srijemskomitrovačkog Caritasa. U izrada papirne galanterije angažiranje 21 korisnik Dnevnog boravka za osobe s mentalnim poteškoćama i dio je radno-okupacione terapije u dnevnom boravku. Radno–okupacionu terapiju čini skup aktivnosti kako bi se poboljšao motorički, radni i socio-emocionalni kapacitet osoba s mentalnim poteškoćama, što treba pospešiti njihovu integraciju u život zajednice.

Caritas na ovim prostorima se već desetljećima trudi pružiti pravovremenu i adekvatnu reakciju na potrebe ugroženih kategorija stanovništva, koristeći iskustva i znanja bratskih Caritasa. To im je omogućilo brži i cjelovitiji razvoj, te značajan utjecaj na reformaciju socijalne i zdravstvene zaštite u Srbiji poslednjih desetljeća. Stoga su 2003. godine započeli organizirano djelovanje pomoći starim i nemoćnim osobama kroz usluge otvorene zaštite-kućne njege i pomoći s dnevnim centrom za stare. Usvajanjem Zakona o socijalnom poduzetništvu u veljači ove godine, po prvi put u Srbiji postavlja se pravni okvir za sektor privatne inicijative, nude održiva rješenja za razvoj zajednica, kroz socijalne inovacije, inovativne proizvode u oblasti zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije, socijalnog uključivanja i drugim oblastima održivog razvoja.

“Želja nam je da osnujemo jedno socijalno poduzeće. Ovaj stroj nam predstavlja materijalni početak za razvijanje održivosti dnevnog boravka. Prvenstveni cilj radnog angažiranja korisnika je terapijski, ali kroz ostvarivanje naknade-džeparca poput ove, nude se održiva rješenja za razvoj zajednica, kroz socijalne inovacije, inovativne proizvode u oblasti zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije, socijalnog uključivanja i drugim oblastima održivog razvoja.Važno je ekonomski osnažiti osobe s invaliditetom, posebno osobe s mentalnim poteškoćama i pružiti im priliku za punu društvenu integraciju, a ovo je najbolji način. Ovaj projekt je jako važan za podršku našim korisnicima. Osobe s mentalnim poteškoćama ćemo uz pomoć naših partnera, njemačkog veleposlanstva, Grada Srijemska Mitrovica, Centra za socijalni rad i bolnice, uspjeti integrirati  i reintegrirati  u društvo i pomoći im da se ponovo osjećaju dobro i korisno. Započeli smo izradu papirnih vrećica za mitrovačke pekare i Caritas iz Bogatića koji već ima svoje socijalno poduzeće nam pruža dodatnu pomoć”,  ističe Kristina Dragišić koordinator Caritasa Sv. Anastazija iz Srijemske Mitrovice i dodaje:

“Od 2018. godine širimo oblast djelovanja u pravcu pomoći osobama s mentalnim i intelektualnim poteškoćama otvaranjem Dnevnog boravka uz financijsku podršku njemačkog Caritasa. Ovo djelovanje smo utemeljili na iskustvima i znanjima kolega iz Caritasa Šabac i Caritasa Niš, gdje su integrirane usluge Dnevnog boravka ovoj kategoriji stanovništva. Tako se proširila mreža usluga socijalne zaštite osobama s mentalnim poteškoćama i na području Srijema i to je prva takva usluga na ovim prostorima”.

Značajnu podršku socijalnom poduzeću u Srijemskoj Mitrovici dalo je Veleposlanstvo SR Njemačke u Beogradu, kao što je procesu donošenja Zakona o socijalnom poduzetništvu nemjerljivu podršku dala njemačka organizacija GIZ, kroz srpsko-njemačku inicijativu za održiv rast i zapošljavanje.