Šesta obljetnica Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina

Najmlađa srijemska hrvatska udruga, Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina, proslavila je 27. kolovoza šestu obljetnicu rada. Tijekom kulturnog programa članovi literarne i tamburaške sekcije te članovi pjevačke skupine predstavili su publici ono što su naučili u proteklom razdoblju.

Također, članovi kreativne sekcije u župnoj su porti izložili svoje radove, te novu nošnju s motivima narodnog veza s ručnika s početkom XX. stoljeća, koju je tom prilikom predstavila obitelj Katić iz Surčina.

U poslednjih godinu dana članovi kreativne sekcije sudjelovali su na ukupno 15 izložbi. Na sedam su bili domaćini i organizatori, a na preostalih osam gosti.

Predsjednica surčinske udruge Katica Naglić najavila je planirane aktivnosti do kraja godine.

»Pohvalila bih naše tamburaše koji vrijedno vježbaju i sviraju. Već 2. rujna gostuju na manifestaciji Gastro Srem u Staroj Pazovi, zatim na manifestaciji Ljubav i vino u Surčinu, a sredinom mjeseca putuju u Hrvatsku, zahvaljujući potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za projekt ‘Tamburom kroz Hrvatsku’. Koncem rujna putujemo u Liku, Putevima naših predaka, a nakon toga planiramo održati Jesenje prelo koje financira Ministarstvo za kulturu. Doći će nam gosti iz Hrvatske I Srijema, te pripadnici slovačke i srpske zajednice. Pred kraj godine održat ćemo manifestaciju Božić u Surčinu, a planiramo održati predavanje na temu Kako očuvati svoju kulturnu baštinu, koje će održati predstavnica Etnografskog muzeja iz Zagreba«, ističe Katica Naglić.