Šokci i baština u Somboru

Šokci i baština zajednička je manifestacija svih šokačkih udruga iz Podunavlja, koja traje od 2008. godine. Hrvatsko nacionalno vijeće ovu manifestaciju proglasilo je 2013. godine manifestacijom od posebnog značaja za Hrvate u Srbiji. Poslije dvogodišnje pauze zbog pandemije Šokadija se ponovo okupila, ove godine u Somboru, 9. listopada u dvorani Hrvatskog doma. Od Berega, Monoštora, Sonte, Vajske, Bača i Bođana pjevalo se i igralo na ćoši, veselilo u priokrenutim svatovima, igrala su i pjevala djeca, čula se šokačka rič…, šarenila se šokačka nošnja.

Prikaz rada udruga

Ove godine domaćin je bilo Udruženje građana Urbani Šokci iz Sombora.

»Program je raznovrstan i ne možemo ga tematski odrediti, jer udruge imaju različitu koncepciju rada, različite uzrasne skupine, pa su i pripremile različite programe. Vidjet ćemo dijelove običaja, dječju skupinu, pjevačke skupine, čut ćemo stihove šokačkih pjesnika«, kazala je prije početka programa predsjednica Urbanih Šokaca Marija Šeremešić.

A početak suradnje šokačkih udruga bila je manifestacija Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688. – 2008.

»Tadašnje HKUD Mostonga iz Bača bilo je 2008. godine inicijator povezivanja s Tuzlom, jer su Hrvati Šokci iz Bača, Plavne, Vajske došli 1688. godine iz okolice Tuzle, točnije Gradovrha. Slavili smo tada 320 godina od dolaska u Podunavlje. I te prve godine bile su uključene sve naše udruge, kao i Tuzla, i trajala je manifestacija cijele godine. U svakom mjestu bio je po jedan program kojim smo obilježili 320 godina doseljavanja iz Gradovrha. Naredne godine manifestacija je promijenila naziv u Šokci i baština. Malo je ljudi ostalo iz tog razdoblja, došli su drugi, drugi je način rada, ali sastanemo se jednom godišnje, pokažemo što smo radili«, kazala je predsjednica UG Tragovi Šokaca iz Bača Stanka Čoban.

U vrijeme održavanja ovogodišnje manifestacije još uvijek je u tijeku bilo prikupljanje poptisa za eleketrorsku skupštinu za V. saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, a listopad je i mjesec popisa stanovništva. Na značaj ovih aktivnosti ukazao je ravnatelj ZKVH-a i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov.

U programu su sudjelovali HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, KUDH Bodrog iz Monoštora, UG Urbani Šokci iz Sombora, KPZH Šokadija iz Sonte, HKU Antun Sorgg iz Vajske, Stanka Čoban  (UG Tragovi Šokaca) iz Bača, Josip Dumendžić Meštar iz Bođana i Ruža Silađev iz Sonte, te kao gosti HKUD Vladimir Nazor iz Sombora.

Manifestacija je organizirala Udruga građana Urbani Šokci uz potporu Cro-fonda, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ. Pokrovitelj je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Kao gosti manifestaciji su prisustvovali predstavnici Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici, HNV-a, ZKVH-a, Grada Sombora i NIU Hrvatska riječ.