Svečani prijem prvaša

Iako upisani u različite škole, svi prvaši čine jednu generaciju u obrazovnom sustavu na hrvatskom jeziku koji trenutačno broji oko tisuću učenika. Tijekom osam godina školovanja u osnovnoj školi bit će skupa na svim izvannastavnim aktivnostima, druženjima i drugim događajima u zajednici.

»Smatramo iznimno važnim osigurati djeci dobro i kvalitetno obrazovanje i uvjete rada tijekom školovanja. O tomu, osim Odbora za obrazovanje pri Hrvatskom nacionalnom vijeću, skrbe i  Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske, Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Srbije, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, nekoliko županija, Nakladnička kuća BIGZ, Zavod za udžbenike, Udruge Naša djeca i Hrvatsko prosvjetno društvo Bela Gabrić kao i mnogi donatori velikog srca«, rekla je predjsjednica Odbora za obrazovanje pri HNV-u Margareta Uršal. 

Svečanosti su nazočili i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, pedsjednik DSHV-a i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov i predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin, koji su pozdravili djecu i roditelje, te ih ohrabrili u ovom važnom trenutku.

Djecu i roditelje u prigodnom programu pozdravili su i učenici nižih razreda recitirajući i pjevajući, a sve njih su pratili članovi HGU-a Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović. Kao vokalni solista nastupio je Roko Piuković, a recitirali su Matea Cvijanov, Marija Vukov, Josipa Ivanković Radak i Luka Crnković. 

Prvaše su ove školske godine preuzele sljedeće učiteljice: u OŠ Ivan Milutinoviću u Subotici Danijela Skenderović dok je u Maloj Bosni učiteljica Marica Skenderović. U OŠ Matko Vuković učiteljiva prvog razreda je Jelena Korponaić.

Djeca su ovom prilikom dobila udžbenike za prvi razred, te prikladne darove koje su osigurali Hrvatsko nacionalno vijeće, HPD Bela Gabrić i Udruga Naša djeca i vaučer za školski pribor u vrijednosti od 10.000 dinara koji je itekako pomoć roditeljima.  

»Ove školske godine u prvi je razred krenulo naše četvrto dijete. Zadovoljni prijašnjim generacijama nismo vodili polemiku gdje bismo ga upisali. Drago nam je što u razredu ima prijatelje iz vrića, ali i nove djece koja su sada s nama u ovom iskustvu školovanja i cjelovitoj nastavi. Udžbenici koje su dobili, kao i darovi od HNV-a i Udruge Naša djeca su upotpunili njihove prve korake u školovanju. Jasno da je i bon dobro došao, budući da je rujan za nas roditelje s više djece izuzetno ‘skup’. U školi ih je dočekala učiteljica o kojoj iz prijašnjeg iskustva imamo samo riječi hvale, ali pohvala ide cijelom sustavu obrazovanja na hrvatskom jeziku. Kao roditelj, znam da smo za svoje dijete odabrali najbolje«, kaže mama Adrijana Kujundžić.

Uz spomenute darove za djecu nižih razreda osiguran je i prijevoz od kuće do škole i nazad. »Imamo već pozitivno iskustvo s dvoje starije djece, te je ove godine naša Marija krenula u prvi razred. Sveukupno smo zadovoljni obrazovanjem, a znače nam i brojne pomoći, od udžbenika, vaučera, ali nam je od izuzetne pomoći prijevoz. Budući da smo udaljeni od škole, živimo na Čantavirskom putu, prijevoz nam je ne samo financijska pomoć nego i sigurnost koja nam je najvažnija. Osobito kada imamo prvaša, kojemu je sve novo. U školi imaju produženi boravak, te na sigurnom može dočekati prijevoz koji je do sada odlično funkcionirao«, priča mama Mirjana Ivanković Radak i dodaje: »U prijevozu, s Marijom je i stariji brat, pa idu skupa, a starija kći je u petom razredu i ona od ove godine putuje prigradskim prijevozom, ali imamo dobru linije, te se nadamo kako će i to dobro funkcionirati.«