Tavankutski Gubec na Dubravskim susretima u Aladinićima (BiH)

U Aladinićima, selu nadomak Stolca (BiH), smještenom u srcu plodne dubravske zaravni, 1. studenoga obilježen je blagdan Svih svetih. U sklopu ovoga blagdana mjesno društvo HKUD Dubrave organiziralo je jubilarnu XX. međunarodnu smotru folklora i pjevačkih skupina pod nazivom Dubravski susreti, na kojem je sudjelovala je i jedna hrvatska udruga iz Srbije – HKPD Matija Gubec iz Tavankuta.
Smotra je otvorena mimohodom sudionika. Nakon mimohoda brojna kulturno-umjetnička društva te vokalne skupine predstavile su se svojim plesovima, pjesmama i običajima. Nakon kulturnog programa zabava je trajala do kasnih večernjih sati uz domaću grupu Konoba i Slavonske lole. Osim lokalnih kulturnih udruga, na smotri su sudjelovali i gosti iz Velike, Nove Gradiške te Raše (Hrvatska) i spomenuti Gubec iz Tavankuta.
Posjetitelji ove smotre hrvatskih KUD-ova s velikim su oduševljenjem pratili i pozdravljali Tavankućane, na mimohodu ulicama Aladinića, a mladi folklorci iz Bačke su im uzvraćali pjesmom i plesom. Na platou ispred mjesne župe Tavankućani su posjetiteljima prezentirali plesove iz bunjevačke baštine.
U trodnevnom posjetu u Hecegovini, koja je djelomice i prapostojbina bunjevačkih Hrvata, Tavankućani su posjetili Međugorje, Mostar (gdje su posjetili stari-novi most koji je simbol ovog drevnog grada), a posljednjeg dana su posjetili i Općinu Stolac, kojoj Aladinići administrativno i pripadaju, gdje su uz stručnog vodiča obišli grad te vidjeli poznate stećke – srednjovjekovne nadgrobne spomenike.