Treći ciklus Pocket Globe

Treći ciklus Pocket Globe, koji je od rujna svjetsko, nekomercijalno glazbeno mjesto na kulturnoj stanici Eđšeg, sada donosi zvuke romsko-etno-jazza. Nova “turneja” dobrog i kvalitetnog zvuka predstavlja dva koncerta vrhunskih etno-jazz umjetnika obojenih energijom i strašću, kao i dvoranu za slušanje koja će se baviti raznovrsnom i bogatom romskom glazbom iz cijelog svijeta.

Prvi koncert zakazan je za 12. prosinca u 20:21 u KS Eđšeg – Kurina Trio & Gyass. Ovaj trio, koji čine članovi poznate glazbene obitelji Kurina, već je odavno poznat u ovim krajevima po izvrsnim izvedbama mađarskog, rumunjskog i romskog etno jazza uopće. Njihova virtuoznost u sviranju klavira, cimbala i kontrabasa jedna je od atrakcija koja je godinama utrla put festivalima, u našoj zemlji i regiji. Surađivali su i surađivali s takvim velikanima kao što su Lajko Felix, Roby Lakatos, Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Momčilo Bajagić Bajaga i drugi. Ulaznice u iznosu od 300din mogu se kupiti na Gigstix-u: http://bit.ly/kurinatrio-gyass, a prodavat će se i na dan koncerta u KS Eđšeg.

Sljedećeg dana, 13. prosinca, u ciklusu Roma, prema već isprobanom receptu, glazbu će odabrati DJ Killo Killo, koji će svoj izbor prilagoditi aktualnoj temi i pokušati nas upoznati s raznolikom glazbenom ostavštinom Roma iz Indije u Ameriku. Gledalište počinje u 20:21, također u KS Eđšeg, a ulaz je besplatan. Treći koncert u ovom ciklusu Pocket Globe bit će 14. prosinca, kada će od 20.21 nastupiti Amaro Del. Ovaj je bend od samog početka izveo tradicionalnu glazbu romskih skupina iz cijele Europe i svijeta. Kako bi dobio najkvalitetniji izvorni materijal, Amaro Del surađuje s mnogim etnomuzikolozima, a neki od članova sami su se uputili na teren kako bi snimili Rome tijekom sviranja ili pjevanja tradicionalne glazbe. Ansambl izvodi glazbu Roma iz Mađarske, Rumunjske, Srbije, Rusije, Poljske, Indije, Azerbejdžana, Francuske i Moldavije. Romsku tradicionalnu glazbu odlikuje izrazita emocija, simbolika pjesmama koje se pjevaju, a ansambl „Amaro Del“ dodaje joj dašak sofisticiranosti. Ulaznice u iznosu od 300din mogu se kupiti na Gigstixu: http://bit.ly/amarodel, a prodavat će se i na dan koncerta u KS Eđšeg. Informacije o događaju mogu se naći i na facebook događaju: http://bit.ly/fb-pocketglobe-3

Pocket Globe – džepni glazbeni izleti, čiji je cilj predstaviti Novom Sadu velika imena trenutne svjetske glazbene scene, kada se govori o etno, jazz i eksperimentalnoj glazbi, koji okupljaju različite nacije, kulture, glazbu, instrumente.