U rujnu nova Vlada

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 28. kolovoza kako vjeruje da će Vlada biti formirana u rujnu.

Brnabić je kazala da će u Vladi sigurno biti Siniša Mali, Miloš Vučević, Ivica Dačić, ali kako još nije vrijeme da se o kadrovima govori u javnosti.

»Od trenutka kada dobijete povjerenje i imenuju vas za mandatara do trenutka kada ste premijer, ima dosta posla i mnogo izazova. Treba završiti i pregovore s koalicijskim partnerima«, rekla je.

Prema njenim riječima, u budućnosti je najvažnije da Srbija ima jedinstvo, posvećenost i snagu.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u svom obraćanju 27. kolovoza kako očekuje formiranje Vlade u narednih dvadesetak dana. On je najavio da će potpredsjednik Vlade biti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, dok će Ivica Dačić iz SPS-a, osim važnog ministarskog mjesta i zamjenika predsjednika Vlade, biti i koordinator službi sigurnosti.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu 27. avgusta rekao kako je odluka bila komplicirana i složena te da Brnabić neće imati pun mandat već će biti promjene Vlade u 2024. Nije precizirao o kakvim se promjenama radi.

Ana Brnabić je i u prethodnom mandatu bila na čelu Vlade Srbije, na prijedlog vladajuće Srpske napredne stranke.

Vladu bira Skupština, na prijedlog kandidata za predsjednika Vlade. Skupština odlučuje o izboru Vlade u cjelini. SNS u Skupštini, uz svoje tradicionalne partnere, Socijalističku partiju Srbije, ima većinu.