U susret izborima za nacionalna vijeća

Nacionalne manjine u Srbiji birat će 13. studenog nove sazive nacionalnih vijeća. Svoja predstavnička tijela 19 nacionalnih manjina birat će neposrednim putem, a četiri nacionalne manjine će ih birati putem elektorskih skupština. U susret predstojećim izborima CeSID će uz potporu Misije OSCE-a u Srbiji održati nekoliko informativnih sastanaka o izborima za nacionalna vijeća nacionalnih manjina. Prve dva sastanka bila su u Novom Sadu (29. rujna) i Subotici ( 30. rujana).  Dio kampanje je i tiskanje lifleta sa osnovnim informacijama o izborima za nacionalna vijeća na 12 jezika nacionalnih manjina.

Građani još uvijek nisu svjesni prava da sudjeluju u izbori nacionalnih vijeća, ne znaju da na tim izborima mogu sudjelovati samo ukoliko su upisani u poseban popis birača, »Građanima pokušavamo objasniti zašto su nacionalna vijeća važna i na koji način mogu utjecati na kvalitetu života nacionalnih manjina. Način izbora  za nacionalna vijeća reguliran je Zakonom o nacionalnim vijećima i Zakon o izboru narodnih poslanika, koji je potpuno reformiran i u ovom izbornom procesu imat ćemo kombinaciju dva zakona. Zakon o nacionalnim vijećima ne prepoznaje lokalnu izbornu komisiju, a u Zakonu o izboru narodnih poslanika lokalne izborne komisije definirane su kao tijelo koje sprovodi izbori. Ovi izbori će zato biti sprovedeni na stari način preko Republičke izborne komisije. Izbore sprovodi stalni ssatav republičke izborme komisije, a predstavnici proglašenih izbornih lista imaju samo ulogu nadgledanja, što odskače od prakse izbornih procesa u Srbiji«, kazala je Emilija Orestijević iz CeSID-a.

Preduvjet za sudjelovanja na izborima za nacionalne vijeća bez obzira jesu li ti izbori neposredni ili putem elektorske skupštine je upis u poseban popis birača, koji se obavlja preko lokalnih samouprava u mjestu prebivališta birača koji se upisujeu poseban popis birača, a može se biti upisan u poseban popis birača jedne nacionalne manjine, a dozvoljeno je ispisivanje iz jednog i upisivanje u poseban popis birača druge nacionalne manjine.  Za to nije nužan dolazak u Gradsku upravu jer se ispis ili upis mogu popunjeni i vlastoručno potpisani poslati i poštom ili preko trećeg lica.

»Počinje i popis stanovništva i građanima treba objasniti da su upis u poseban popis birača i popis stanovništva dvije različite, odvojene stvari.Popis je također vađan za nacionalne manjine, jer će  njihovog boroja ovisti broj vijećnika, ali i financiranje«, kazala je Orestijević.