Visoki komesar za nacionalne manjine OESS Lamberto Zannier u posjetu Srbiji

Visoki komesar za nacionalne manjine Organizacije za europsku sigurnost i suradanju (OESS) Lamberto Zannier boravio je u višednevnom službenom posjetu Srbiji gdje se sastao s državnim dužnosnicima – prvim potpredsjednikom Vlade i šefom diplomacije Ivicom Dačićem, ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem i direktoricom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović kao i s dužnosnicima nekoliko nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, među kojima i Hrvatskog nacionalnog vijeća.
Zannier je, kako navodi Fonet, izjavio kako u Srbiji postoji stav da treba podržati integraciju nacionalnih manjina u društvo. Po njegovom mišljenju, zakonski okvir je dobro razvijen, a bilateralne komisije omogućuju suradnju sa susjednim zemljama i pridonose da se na nacionalne manjine ne gleda kao na prepreku, već kao na pozitivan korak u suradnji sa susjedima. Dodao je i kako ulaganje u nacionalne manjine i njihovu integraciju predstavlja dobru investiciju, te da će manjine pridonijeti razvoju društva, države, ekonomije.
Zannier je u HNV-u boravio prošle srijede, gdje se susreo s predsjednikom Vijeća Slavenom Bačićem i predsjednikom Izvršnog odbora Darkom Sarićem Lukendićem s kojima je razgovarao o ostvarivanju manjinskih prava Hrvata u Srbiji.
»Za OESS je prioritet proces integracije manjina, stabilnost njihova odnosa s većinom, i da integracija manjina niti na koji način ne umanjuje njihov identitet. Mora postojati ravnoteža između zaštite identiteta i kulture manjina i izbjegavanja da ih taj proces isključi iz miljea većine«, izjavio je Zannier prigodom sastanka u HNV-u.
Inače, ovo je prvi puta da je osoba koja obnaša dužnost visokog komesara za nacionalne manjine pri OESS-u posjetila tijelo hrvatske manjinske samouprave u Srbiji.
Prethodno je Zannier boravio u službenom posjetu Hrvatskoj gdje se sastao s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, s državnim tajnikom Zvonkom Milasom i predsjednikom Sprskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem, te predstavnicima Zajedničkog vijeća općina u Vukovaru gdje se upoznao s problemima srpske zajednice u istočnom dijelu Hrvatske.