Zajamčeni mandati – ključ za samostalno zastupanje

Na parlamentarnim izborima u Rumunjskoj Savez Srba u toj zemlji ostvario je dobar rezultat, pa će i u narednom mandatu imati svog predstavnika u rumunjskom Domu zastupnika, prenosi RTV. »Savez Srba je izborio mjesto u zastupničkom«, potvrdio je za Tanjug Ognjan Krstić, predsjednik Saveza i nositelj liste na održanim parlamentarnim izborima u Rumunjskoj.
Mandat za Savez Srba je izvjestan, kaže, iako još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora. Mjesta za predstavnike manjina u rumunjskom parlamentu, inače, su zagarantirana.
Krstić, kao nositelj i prvi na listi, biće »glas« srpske zajednice u donjem domu skupštine, a, na pitanje što će biti njegovi glavni ciljevi, odgovara da će to svakako biti dalje unapređenje položaja srpske manjine.
»Ovo nije samo političko predstavljanje, a naš glavni cilj, kao manjine, je da djelujemo u očuvanju identiteta kroz politički proces, da provodimo aktivnosti koje su usredsređene na očuvanje naših škola, jezika i svih prava, koja sleduju jednoj manjin«, rekao je Krstić. To je, dodaje, bila politika Saveza i svih prethodnih godina, pa će nastaviti da djeluju u tom pravcu, kako bi opravdali povjerenje sunarodnika koji vjeruju u Savez Srba. On je dodao da ima još prostora za unapređenje pravnog okvira, navodeći da, između ostalog, u Rumunjskoj još uvijek ne postoji Zakon o nacionalnim manjinama.
»Usredsrediću se da osiguram i obranim ona prava koja se tiču isključivo srpske manjine u sustavu nastave, nastavnog procesa na jezicima nacionalnih manjima. Imamo tradiciju škola na prostoru Rumunjske, trebamo naći adekvatan pravni okvir i zakone, da zaštitimo i osiguramo mogućnost sunarodnicima, njihovoj djeci, koja to žele, da nastave nastavu na srpskom jeziku«, rekao je Krstić. Savez Srba u Rumunjskoj, kao manjinska organizacija, imao je svog predstavnika u svim sazivima parlamenta, od osnivanja, 1990. godine, prenosi RTV.
Ovu je vijest na svom twiter nalogu komentirao predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini rekavši da u Rumunjskoj Srbi i ostale manjine imaju garantirane mandate od početka višestranačja što bi bilo dobro rješenje i za parlament Srbije te da ga hrvatska manjina već dugo čeka.
»DSHV uporno istrajava na zahtjevu da se točka 9 međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina između Srbije i Hrvatske dosljedno počne primjenjivati u Srbiji! Zajamčeni mandati su ključ za samostalno zastupanje ne samo političkih interesa manjinskih zajednica«, napisao je Žigmanov na svom twiter nalogu.