Započelo obilježavanje 250 godina crkve sv. Terezije Avilske

Večeras je započeo trodnevni program obilježavanja 250 godina od postavljanja kamena temeljca crkve sv. Terezije Avilske u Subotici, katedrale Subotičke biskupije.

U Mađarskom kulturnom centru »Népkör« katedralni župnik mons. Stjepan Beretić održao je predavanje o povijesti župe i njezinim župnicima. Istaknuo je kako ih je od 1773. do danas bilo s njime 14 te da je najduže na čelu župe bio pokojni biskup Lajčo Budanović – 38 godina, baš koliko godina je i on, mons. Beretić župnik ove župe.

Predstavljena je i knjiga o Josefu Schöfft-u o kojoj je govorila restauratorica umjetnica Zsuzsanna Korhecz Papp. Kako je Korhecz Papp rekla, u crkvi cv. terezije Avilske nalazi se najviše djela ovoga umjetnika, koji je između ostaloga početkom XIX. stoljeća naslikao i slike za glavni i sporedne oltare.

U sklopu programa priređena je i prigodna izložba liturgijskih predmeta koje posjeduje ova župa. Izložene su misnice, kaleži, knjige…

Izložba se može pogledati u Népkör-u sutra (u subotu) od 10 do 13 sati i od 17 do 19 sati te u nedjelju od 9.30 do 12 sati i od 18 do 19.30 sati.

Program je uzveličao i katedralni zbor »Albe Vidaković«.

Sutra (u subotu) kada je i posveta katedrale, bit će slavljena dvojezična sveta misa zahvalnica u 11 sati. U nedjelju, na sam dan proštenja, bit će sveta misa u 10 sati u čast sv. Tereziji, zaštitnici kategrale, ali i Grada Subotice.