29. Festival europskog filma Palić

U okviru 29. Festivala evropskog filma Palić, uručene su i nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) rediteljima najboljih filmova u prošloj godini. Film “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića dobitnik je nagrade u kategoriji domaćih igranih filmova, a “Plavi Cvijet” Zrinka Ogreste u kategoriji srpskih manjinskih koprodukcija. O nagradama je odlučivao žiri sačinjen od troje novinara koji kontinuirano prate sedmu umetnost – Tatjana Nježić, novinarka Blica, Zorica Dimitrijević, novinarka portala SEEcult, i Vladimir Džudović, novinar Radio Beograda. 

Kako se navodi u obrazloženju žirija, film Plavi cvijet preispituje nemogućnost komunikacije ne samo među ljudima, već i čovjeka sa samim sobom, upućujući na zloslutne posljedice. »S druge strane daje upečatljivu sliku savremenog društva danas i ovde, čije je jedno od težišnih tačaka beznađe svih generacija, kao posledica neoliberalnog konteksta u kome je imetak sve, a čovjek ništa«.  

»Ovo je moj osmi igrani film, a svih osam su prikazivani po festivalima u Srbiji. Paralelno s pozivom festivala na Paliću, ja sam dobio poziv za odlazak na još dva festivala koji se istovremeno održavaju – jedan na jugu Italije, a drugi u Egiptu. Ali kao što vidite, ja sam danas ovdje”. «, kazao je Ogresta primajući nagradu.