5. Zavjetno zavičajni dan

U župi sv.Jurja u Vajskoj 2. srpnja svečanim misnim slavljem i kulturnim programom proslavili smo spomendan Pohoda Blažene Djevice Marije, 5. Zavjetno zavičajni dan.

Misno slavlje predslavio je Vinko Cvijin župnik Uskrsnuća Isusova iz Subotice u koncelebraciji sa domaćim župnikom Goranom Vilovim.  U svojoj homiliji vlč.Vinko istaknuo je važnost i potrebu pohoda. „Kada čovjek sve izgubi i kada ostane bez ičega, jedino što mu je važno i što mu ostaje jest susret  sa drugim čovjekom, susret sa dragim prijeteljem koji će ga utješiti i pružiti mu utjehu i prijateljsku ruku“, rekao je između ostaloga , Cvijin. Misno slavlje animirao je župni zbor Imena Marijina iz Novog Sada „Laudanti“, župni zbor iz Vajske i zbor „Santa Maria“ iz Bača, pod ravnanjem dirigenta i orguljaša Davida Bertrana. Poslije mise uslijedila je procesija sa Gospinim kipom oko crkve. Župljani su se zavjetovali Gospi da će 2. srpnja na blagdan Pohoda B.D. Marije slaviti svoj zavjetni dan, da nikada više strašno nevreme ne pogodi selo kao davnih godina prošlog stoljeća. Zavjetna misa za obje župe, župe sv.Jurja Vajska i župe sv. Ilije u Bođanima prikazuje se  u Vajskoj.

Nakon mise u crkvenom dvorištu uslijedio je bogati kulturni program, nastupali su:

HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, KUD „Vesela šokadija“ iz Gundinaca RH, djecja dramsko folklorna sekcija Antun Sorgg iz Vajske i  Bođana, Emilija i Valentina iz Bođana i Josip Dumendžić Meštar.

Program je započeo pjesmom „Ostani mi ponosita“, koju je otpjevala Valentina Kovačev. U ime ZKVH-a bio je Tomislav Žigmanov, ispred Pokrajine Goran Kaurić, predsjednik općine Bač dr. Stevo Panić sa suradnicima , Ante Rajković načelnik općine Andrijaševci sa suradnicima i pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko srijemske županije Andrija Matić.

Gospodin Tomislav Žigmanov kratko je pozdravio okupljeno mnoštvo i ohrabrio ih da se na popisu stanovništva svoga ne stide nego da se izjasne kao Hrvati. DR. Stevo Panić zaželio je udruzi još puno godina postojanja, dok se gosp.Matić zahvalio na svemu.

Udruga Antun Sorgg ove godine slavi svoj mali, a tako veliki rođendan. Slavi pet godina od osnutka, a isto tako ovo je peti Zavjetno zavičajni dan. Prije pet godina vlč. Vinko tadašnji župnik, podržao je ideju udruge da se zavjetni dan proširi i na zavičajni.  Gospođa Amalija Šimunović ukratko je nazočne upoznala što je sve udruga postigla i napravila u ovih pet godina, a puno toga je postignuto,puno napravito i još su brojni planovi pred nama. Članovi su se još jednom zahvalili vlč. Vinku što je od samih početak bio uz njih,  bodrio ih, pomagao da se svaka njihova ideja realizije, a ponekada je on i sam te ideje proširivao,nadopunjavao.  Predsjednik udruge zahvalio se svima što su došli, što podržavaju rad udruge i pozvao sve da na kraju zaplešemo šokačko kolo.

Gospodin Bosiljko Kostić, koji je nekada živio u Bačkom Novom Selu, a sada živi u Novom Sada za ovu prigodu je napisao pjesmu o Vajskoj sjetivši se svog djetinstva koje je nekada provodio u Vajskoj. Članica udruge pročitala je njegovu novo nastalu pjesmu.

Poslije kulturnog programa za sve sudionike i goste priličena je večera u „Šokačkoj kući“, za dobar provod pobrinili su se tamburaši iz KUDa „Vesela šokadija“ iz Gundinaca.

Manifestacija je organizirana uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise upravu i nacionalne zajednice – nacionalne manjine.