Bunjevački plesovi na sjeveru Italije

Fokloraši HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice ovo bi ljeto mogli, što se kaže, pamtiti do kraja života. Naime, nakon nedavne Francuske, boravili su i na šestodnevnoj turneji po Italiji, kao sudionici 55. Međunarodnog festivala Castagna d’oro (Zlatni kesten) u gradu Susa.

Na put je išlo 33 plesača i pratećih svirača. Središnji nastup imali su 21. kolovoza na pozornici na trgu u Susi. Osim ovoga, imali su još jedan nastup u Susi te jednom obližnjem mjestu, a predstavili su se i na ulicama Bardonecchiae, inače zimi poznatog skijališta.

Grad Susa nalazi se na sjeveru Italije, 50 kilometara od Torina i ima oko 7.000 stanovnika. Kako se navodi u najavi festivala Castagna d’oro, ova manifestacija okuplja različite narode s kulturnog, jezičnog i vjerskog gledišta te ih ujedinjuje »onim duhom koji samo folklor može dati«. Svake godine veliki broj mladih ljudi se susreće, upoznaju jedni druge, tjeraju nas da ponovno otkrijemo ponekad zaboravljene vrijednosti i doživimo jedinstvene trenutke, isitiču organizatori.

Festival je zbog korone imao dvije godine prekida, a kako se još uvijek nisu »vratili« u punom kapacitetu, ove godine ugostili su manje sudionika nego inače. Nastupili su folkloraši iz Srbije, Gruzije i Slovačke. Svi sudionici festivala bili su i na misi u Susi, a u ime HKC-a tada je nastupila flautistica Lucija Vukov sa skladom Ave Maria.

Po povratku iz Italije, fokloraši Kola nastupili su na otvorenju subotičkog festivala Interetno, a nakon kraćeg odmora očekuju ih novi nastupi – 16. rujna u Osijeku i 1. listopada u Županji.