Crkva sv. Ane u Neštinu

Patronica filijalne crkve sv. Ane u Neštinu, malome mjestu u srijemskom podunavlju, na padinama Fruške gore, proslavljena je 26. srpnja vrlo svečano. Svetu misu proštenja prikazao je župnik Čerevića Luka Ivković, koji duhovno skrbi za katolike u ovome mjestu, koje se geografski i crkveno-pravno nalazi u Srijemu, no administrativno je u općini Bačka Palanka. Više od pedeset vjernika iz ovoga mjesta, Čerevića, Beočina i Srijemske Kamenice, te iz Novog Sada, a napose zboraši koje je na orguljama pratio stolar orguljaš Ivan Ber iz Čerevića, uteklo se sv. Ani i molilo je za zagovor kod Gospodina za svoje obitelji, djecu i unuke.

“Ovo je veliki dan za sve nas, pogotovo što je ovdje malena zajednica, ali ne i ostavljena, čemu svjedočimo svi mi koji smo došli iz cijelog Podunavlja kako bi ono što u sebi osjećamo međusobno podijelili”, kazao je u homiliji župnik Ivković. “Bivajući ovdje skoro 11 mjeseci, ne vidjeh tolike vjere koliko u vas! Uistinu, Božja ruka je nad ovim mjestom, ruka koja nas prati da ostvarujemo Njegov naum. Pred nas se postavlja izazov da ono što čujemo u evanđelju ne odbacimo nego da, prihvaćajući volju Božju, ostvarujemo svoj vjernički život. Stoga ne smijemo dozvoliti da, kada odemo iz ove crkve, ne nastavimo drugovati sa Bogom”, kazao je župnik. 

Govorio o srpljivosti i nadi sv. Ane i Joakima, župnik je, u osvrtu na evanđelje, kazao da je Božja promisao već izdaleka, po starcima, izvela čudesno djelo – da se rodi Marija. Podcrtao je tri stvari koje obilježavaju porukuju sv. Ana i Joakima: obrađenje srca, vrijeme pokore i molitva.

Nakon svete mise, svi su se uputili u dom obitelji Feltar na čestitanje trima Anama, te bratski razgovor. Župnik Ivković se tom prigodom susreo sa Goranom Kaurićem, pomoćnikom pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose sa vjerskim zajednicama te mu izložio gorući problem ove crkve. Ona je, naime, nakon dva nasilna spaljivanja u proteklim desetljećima ostala bez strujnih instalacija. Enterijer je nekako osposobljen za služenje mise, no ona se služi uz svjetlost mobitela i svijeća a instrument je priključen na akumulator. Kaurić je predstavio mogućnosti financiranja potreba vjerskih zajednica koje osigurava Tajništvo putem najtječaja.

U Neštinu, po riječima vjernika, živi 21 katolička obitelj. Po posljednjem popisu 67 Neštinaca, od 794 stanovnika, izjasnilo se Hrvatima, koji su već više desetljeća drugi narod po brojnosti u ovom selu. Neštin je naselje sa najvećim udjelom Hrvata i katolika u općini Bačka Palanka i u Srijemskome Podunavlju.