Dani Hrvatske kulture u Somboru

Udruga građana Urbani Šokci iz Sombora priredila je prošloga četvrtka, 22. rujna, Dane hrvatske kulture 2022. Predstavljena su četiri zbornika u kojima su objavljeni radovi s okruglih stolova »O Šokcima je rič«, a u drugom djelu programa nastupili su Ženska pjevačka skupina Šokice, Šokačke grane i Tamburaški sastav Golden Strigs Orchestra iz Osijeka.

O zbornicima, u kojima su objavljeni radovi autora iz Hrvatske i Srbije govorila je docentica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku dr. sc. Silvija Ćurak.

»Dani hrvatske kulture u Somboru, odnosno Međunarodni okrugli stol ‘O Šokcima je rič’ hvale je vrijedna manifestacija šokačkih Hrvata, s namjerom i nastojanjem da kao hrvatska nacionalna manjina u Srbiji njeguju svoj jezik i kukturu. Taj vrijedan projekt doživio je ukoričenje četiri zbornika. U svakom takvom projektu mora biti jedna osoba koja pokreće rad, a u ovom projektu to je bila Marija Šeremešić, koja ima i volje i znanja osmisliti i manifestacije i zbornike. Projekt Dani hrvatske kulture u Vojvodini okupio je znanstvenike i stručnjake iz različitih područja znanosti da bi se osvijetlile bitne identitetske sastavnice šokačkih Hrvata. Valjalo je govoriti i pisati u dobro očuvanom dijalektu šokačkih govora, vrijednim stvaraocima na različitim područjima kulture, glazbe, književnosti, arhitekture, povijesti, o običajima, kulinarstvu… Tako malo znamo o velikim i samozatajnim ljudima koji su stvarali s druge strane Dunava, pa nan ovi zbornici otkrivaju prave veličine skromih i nenametljivih umjetnika i kulturnih djelatnika«, kazala je dr. sc. Ćurak.

Danima hrvatske kulture nazočili su predstavnici Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici, Grada Sombora i hrvatskih institucija HNV-a, ZKVH-a i NIU Hrvatska riječ, te hrvatskih udruga iz Osijeka, Sombora, Stanišića, Berega i Bača.