Dječji tjedan

Ljubavi prije svega, ali kada bi se Dječji tjedan mogao pretvoriti u Dječju godinu, bilo bi sjajno. No, vjerujem da ste i sami svjesni da je to moguće jedino u mašti. Ali nije zabranjeno maštati, a ovih ste dana imali prilike i tome se posvetiti. Ovoga tjedna sve je bilo lakše i bolje, ali da je tako uvijek, onda vam više ne bi niti bilo zabavno. Stoga, kad već mora, neka ostane ovako – samo tjedan dana.

Ako niste znali, Dječji tjedan je godišnja akcija koja je posvećena djeci i obilježava se još od 1953. godine. Ove godine Dječji tjedan se održava pod sloganom »Što djetetu treba da raste do neba?« (u Srbiji) i pod sloganom »Ljubav, djeci prije svega« ( u Hrvatskoj).

Dječji tjedan se uvijek održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana, dakle ove godine od 3. do 9. listopada.

Tako je ovaj tjedan bio ispunjen brojnim aktivnostima, koje se bitno razlikuju od uobičajenih. Učenici su s nastavnicima i učiteljima mijenjali mjesta, te su se tako neki našli u ulozi ravnatelja, nastavnika, učitelja, pravnika… Obilazili su kino dvorane, muzeje, knjižnice, parkove, igrališta, ugostili prijatelje, organizirali trgovine igračaka, izrađivali razne zanimljive predmete, crtali po gradskim ulicama, imali maskenbale, modne revije, šiz-fiz (neobične frizure), oblačili se u određenu boju (crveni dan, plavi, šareni…), pravili kolače, voćne salate i druge delicije.

Bio je ovo tjedan za pamćenje, a ono što se pokazalo dobrim valja zadržati i za naredni period, pa stoga nemojte zaboraviti bar na ono što je moguće produljiti, poput druženja, šetnje prirodom, razgovora, plesa, igre… Tako će se bar dio Dječjeg tjedna proširiti na Dječju godinu. Jasno, uz sve to nemojte zaboraviti učiti i raditi domaću zadaću, jer (iako ne želite znati) školska godina je u tijeku.