Dužijanca malenih 2022.

Dužijanca malenih, predvođena malim bandašom i malom bandašicom održana je po petnaesti puta 25. i 26. lipnja. Poput velikih, i djeca su obučena u nošnju zahvalila Bogu za kruh svagdanji, za rod  naših njiva, ali i za kraj školske godine.

Mali bandaš Andrija Kujundžić i mala bandašica Ema Ivković prvi puta predstavljeni su na svetkovinu Tijelova, a sada su bili nositelji žetvenih svečanosti za djecu.

U svečanoj procesiji Andrija i Ema prinijeli su kruh na oltar, a uz njih su bili i mali bandaši i bandašice okolnih mjesta u kojime će se narednih nedjelja održavati takozvane seoske Dužijance.

Svi mali risari i risaruše aktivno su sudjelovali na svetoj misi koja je slavljena u katedrali sv. terezije Avilske 26. lipnja, a koju je predvodio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić.

U prigodnoj i prije svega djeci namijenjenoj homiliji mons. Beretić je međuostalim podsjetio da je žetva u tijeku, da su strojevi u njivama i da se osjeti miris mlade pšenice, s kojom je okićena i subotička katedrala. No, kako je rekao katedrala je ukrašena i lijepim narodnim nošnjama, koju nose »najbolja i najljepša djeca«.

Nakon svete mise, djeca su okupljena na platou ispred katedrale zaigrala Bunjevačko kolo, a potom se uputila na zajednički ručak u HKC Bunjevačko kolo.

Dan prije, bez obzira na loše vrijeme, koje ih nije omelo, djeca su imala organizirane zabavno-edukativne Risarkse igre bez granica, te su se kroz igru i zabavu natjecali u znanju i vještinama.

Bilo je potrebno točno odgovoriti na postavljena pitanja u vezi risa, te obući risara i risarušu, složiti slagalicu na kojoj su alatke za ručni ris, pripraviti risarski ručak, napojiti risare i risaruše, napraviti lakumiće (od tijesta) i gađati iz velike praćke krpenjačama (lopta od materijala) u košareve (pletene  korpe). Iako su igre bile natjecateljskog karaktera i netko je morao biti pobjednik, svi su se odlično zabavili i koji šta naučili o Dužijancu i risu.

U igrama su sudjelovala djeca iz HKC Bunjevačkog kola i gosti iz HKUAntun Sorgg iz Vajske, te su se razdijeljeni u tri skupine »borili« za pobjedu. Uz spomenute igre djeca su imala organizirane i kreativnu i slamarsku radionicu.

Nakon proglašenja pobjednika i podjele darove, koje su svi dobili, uslijedio je kulturni program, na kom su predstavljeni bandaš i bandašica, te su se djeca predstavila i kao mali čuvari tradicije. Spomenutim društvima pridružili su se i mališani HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, te su se tako u folklornom dijelu programu našle bunjevačke igre, plesovi Međimurja, te šokačke pjesme i igre.

Organizator Dužijance malenih je HKC Bunjevačko kolo, na čelu s predsjednikom OO Dužijance malenih Denisom Lipozenčićem, a po njegovim riječima tijekom ova dva dana sudjelovalo je oko stotinu djece, koja uče svoju tradiciju od malih nogu.

Održavanje Dužijance malenih, pomogli su Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao Venera Bike koji su darovali rolere za malog bandaša i bandašicu.