Dva desetljeća čuvanja šokačke baštine

Sonta je jedno od nekoliko šokačkih sela s ove strane Dunava. Prema posljednjem popisu stanovništva, u mjestu je živjelo oko 4300 stanovnika, od kojih oko 60 posto Hrvata. Tamošnji Hrvati ponosni su na svoje naslijeđe, a od 2002. na njegovom očuvanju rade okupljeni u Kulturno prosvjetnu zajednicu Hrvata Šokadija. Udruga ove godine obilježava dva desetljeća postojanja.

»Osnivačka skupština udruge bila je još početkom 2001., međutim, imali smo problema oko registracije, iz agencije u Beogradu vraćali su nam dokumnetaciju na doradu, je li to bilo namjerno ili ne to ne znamo, ali smo na kraju registrirani početkom 2002. godine. Moram dodati da nam je tu pomogla lokalna vlast, koju je tada vodila Demokratska stranka«, prisjeća se Mata Zec, prvi predsjednik Šokadije, koji je u ožujku ove godine ponovno izabran na tu dužnost.

Za dva desetljeća rada ostale su brojne uspomene. Organizirali su brojne manifestacije, od kojih je najpoznatije Šokačko veče (tom prigodom raspisuju i pjesnički natječaj Za lipu rič). Tu su i njihovi koncerti (uskršnji i božićni) te likovna kolonija. Među ostalim, udruga je organizirala i svečanost povodom 320 godina doseljavanja Šokaca iz Bosne Srebrene u bačko Podunavlje. Postavili su i niz kazališnih predstava s temama iz života tamošnje Šokadije, čiji je autor pokojni pučki dramatik Ivan Andrašić.

Sudjelovali su na brojnim manifestacijama u Vojvodini (Šokci i baština, Dužijanca, Dužionica, Dani europske baštine, Mikini dani, Zavitni dan, Festival hrane i glazbe Vojvodine…) i Hrvatskoj (Vinkovačke jeseni, Ðakovački vezovi, Orahovičko proljeće, Kolo na Gaju, Šlingani dani, Šokačko sijelo…) Od 2005. imaju vlastite prostorije – Šokačku kuću, u kojoj se nalazi i etno postav s eksponatima iz nekadašnjeg života tamošnjih Hrvata. Dramska sekcija gostovala je u Vojvodini i Hrvatskoj (Hercegovac).

Članovi literarne sekcije njeguju mjesni šokački govor te redovito sudjeluju na susretima pjesnika amatera Lira naiva, a njihovi radovi zastupljeni su u zbirkama Lira naiva i Rešetarački susret pjesnika te hrvatskoj periodici u Vojvodini. Recitatori Šokadije s uspjehom sudjeluju na pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku.

Međutim, čini se da udruga pamti bolja vremena, a razlog toga su u prvom redu ekonomske migracije tamošnjih Hrvata, posebice mladih.

»Oskudijevamo s omladinom, što i nije mnogo drukčije od ostalih manjih mjesta. To se vidi po folklornoj sekciji. A i mlade nakon osnovne škole, folklor slabije zanima. Kako nemamo mnogo mladih, prinuđeni smo dati više prostora starijima, iako i oni odlaze povremeno na rad u inozemstvo. Također, u zadnje dvije godine preminulo nam je nekoliko bitnih članova, među kojima su i bivši predsjednik udruge Zvonko Tadijan. Samim tim smo dosta izgubili«, priča Zec.

Ipak, udruga se proljetos ponovno konsolidirala, izabrano je novo vodstvo, te planiraju i neke nove projekte.

»Angažirani smo oko Šokačke kuće, radi se obnova krova koji prokišnjava, dobili smo sredstava na prekograničnom projektu s Općinom Vladislavci za Ljetnu učionicu u dvorištu koju ćemo koristiti za naše programe a bit će i u funkciji cijeloj lokalnoj zajednici. Planiramo naš etno muzejski postav proširiti sa starim alatima. Imamo i potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća. Nastojimo i uspostaviti jaču suradnju s Općinom Apatin, imamo naznaka da će nas i oni financijski pomoći. Oko 130 subjekata smo popisali za potrebe prosperitetnog projekta Cro fonda, pomogli smo uskršnju akciju Cro fonda da se razdijele vaučeri našim slabostojećim ljudima. Dakle, pomaka ima«, kaže Zec.

Članstvo udruge je dosta staro, ali aktivno u nekoliko sekcija. Okupljaju ih etno, likovna, literarnai glazbena sekcija. Nakon dvogodišnje korona stanke, planiraju »oživjeti« svoju najveću manifestaciju Šokačko veče koje se održava u studenom. Također, za kraj kolovoza pripremaju svoju likovna koloniju.

Imaju dobru suradnju s mjesnom župom sv. Lovre kao i sa školom Ivan Goran Kovačić gdje više od polovice učenika izučava izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture (predmet predaju učiteljice Biljana Ribić iTamara Kokai). U školi radi i istureni odjel tambure apatinske muzičke škole.

»Cilj nam je ostaviti što više pisanog i drugog materijala koji svjedoče o ovdašnjim Hrvatima. Mi ćemo postojati dok nas ima, a dokle će nas biti to ne znamo. Tu je i važan popis pučanstva koji će biti u listopadu, važno je da stariji ljudi znaju da se ne upišu kao Šokac i Šokica, već kao Hrvati Hrvatica, jer je taj subetnički identitet jak«, zaključuje Zec.

O protekla dva desetljeća razgovarali smo i s članicom udruge Božanom Vidaković koja je poznata i kao autorica himne ovdašnjih Šokaca – Šokadija.

»Udruga mi jako puno znači. Imali smo brojne nastupe, nekada smo više putovali i nastupali. Pišem prigodne namjenske pjesme i glazbu za njih, sviram harmoniku, glumila sam i u našim predstava… Samo u likovnoj sekciji nisam bila aktivna. Mnogo volim ono što su nam naši preci ostavili, o tome pišem, mislim da to ne smijemo zaboraviti. Fali nam mladih u Šokadiji, ali što je tu je«, kaže Vidaković.