Evropska prestonica kulture pokrenula konkurs za Memorijalni centar

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspisala je javni natječaj u okviru kojeg će biti izabran najbolji dizajn za kompleks budućeg Memorijalnog centra.

Posvećen žrtvama Pogroma u Južnoj Bačkoj tijekom Drugog svjetskog rata, kao najznačajniji memorijalni projekat u novijoj povjesti Novog Sada, natječaj je raspisan po najvišim standardima.

„Višeznačna je važnost ovog natječaja kao još jednog velikog legata projekta Evropske prestonice kulture. Primarno, programski se bavi važnom temom, rekao bih, za cijelu Srbiju i Evropu. Arhitektonski je bitan jer je dodatno potvrdio uspješnu praksu značaja raspisivanja natječaja zasnovanih na otvorenosti, stručnosti i sveobuhvatnosti. Konačno, u urbanističkom smislu zaokružiće prostor Distrikta svojom autentičnom pričom Novog Sada u 20. i početkom 21. veka“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković.

Žirijem koji će odlučivati o pobedničkom urbanističko-arhitektonskom rješenju predsedava dr Vladan Đokić. Arhitekti i rektoru Beogradskog sveučilišta u odluci će pomagati i akademik Branislav Mitrović, doktorka umjetnosti i diplomirana arhitektkinja Monika Bilbija, kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović. Stručni žiri čine i povjesničari, dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer.

U okviru kompleksa Memorijalnog centra planiraju se tri prostorno-programske cjeline: objekt Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine, a rok za predaju radova je 24. studeni 2022. godine do 15 sati.