Hosanafest 2022.

»Možemo s ponosom reći i da smo međunarodni, ali i ekumenski festival, a uz to i humanitarnog karaktera. Ovom prilikom je za obitelj u potrebi s bolesnim djetetom prikupljeno 45.550 dinara«, kaže vlč. dr. Marinko Stantić

Među petnaest novih duhovnih pjesama sudionici ovogodišnjeg, XVII. Hosanafesta odabrali su najboljeg među sobom – glavnu nagradu osvojio je Goran Pastor iz Subotice, koji je izveo pjesmu Dušu Ti predajem. Tekst i glazbu pobjedničke pjesme potpisuje Stefan Vukčević, dok je obrada djelo Viktora Keslera.

Festival duhovne glazbe Hosanafest održan je 9. listopada u Dvorani sportova u Subotici, a osim spomenute dodijeljene su još tri nagrade. Stručno povjerenstvo za najbolji kompletan nastup nagradio je prošlogodišnjeg pobjednika Darija Šehića iz Novog Sada s pjesmom U meni gori plamen. Za najbolju debitanticu proglašena je Andrea Štajgmajer iz Plavne koja je izvela pjesmu Vjerujem u Te, a nagradu za najbolji tekst dobio je Josip Dumendžić Meštar iz Bođana.

Hosanafest je i ove godine pokazao sjajnu organizaciju uz sada već uigrani tim ljudi, Povjerenstvo za pastoral mladih Subotičke biskupije na čelu s predsjednikom Organizacijskog odbora vlč. dr. Marinkom Stantićem. Izvanredna scenografija i rasvjeta doprinijeli su posebnom ugođaju, a među sudionicima i ovogodišnjeg festivala bilo je izvođača i autora iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Švicarske. Svi oni nastupili su pod sloganom »Budi čudo što čuda čini«.

Na početku programa izvedena je prošlogodišnja pobjednička pjesma Ustani i hodi koju je izveo Dario Šehić, uz koreografiju Nemanje Sarića koju su izveli članovi dječjeg folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo.

I za ovu godinu, glavnu nagradu – statuu Hosanafesta osmislila je dizajnerica Đurđica Orčić, a izradio je vitražist Drago Ganić iz Sombora.

»Mislim da smo sada već dostigli rutinu u organizaciji i mogu reći kako je ove godine festival bio najlakše organiziran. Sada, kada je sve gotovo, mogu reći i da je bio uspješan. Zadovoljni smo odzivom sudionika, ali i publike. Jasno je da publike uvijek može biti još više, ali svakako je i ovo lijep broj ljudi. Drago nam je da se za Hosanafest čuje i da ima novih izvođača, rekao bih sa svih strana. Tako možemo s ponosom reći i da smo međunarodni, ali i ekumenski festival, jer među sudionicima imamo i protestanata«, kaže Stantić.

Uz sve spomenuto, festival je i humanitarnog karaktera, te se na ulazu prikupljala pomoć za potrebitu obitelj koja ima bolesno dijete. Po riječima vlč. Stantića ovom prilikom je prikupljeno 45.550 dinara.

Za vrijeme stanke i glasanja stručnog povjerenstva festival su oplemenila sjajnim skečem djeca Bačkog dekanata koje je uvježbala vjeroučiteljica Kristina Ralbovszky. Skeč pod nazivom Prispodoba o svadbenoj gozbi je proglašen najboljim na susretu mladih u Baču ove godine, a ovim nastupom i originalnim kostima to su posvjedočili i široj javnosti.