Hrvatski ministar znanosti i obrazovanja u Subotici

Hrvatsku zajednicu u Srbiji, u povodu proslave jednog od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji – Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića – posjetio je ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs, koji se susreo s vodstvom ove zajednice na čelu s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić.

Fuchs je ovom prigodom istaknuo važnost održavanja nastave na jezicima nacionalnih manjina, koja u Hrvatskoj ima veliku potporu vlasti i vlade, te tako Ministarstvo na čijem je čelu nastoji pomoći i hrvatsku nastavu u Srbiji koliko god je to potrebno, uz očekivanje da takve napore učini i srbijanska Vlada, kako bi se ova nastava podigla na višu razinu.

Što se tiče konkretne potpore, on je u izjavi novinarima u prostorijama HNV-a rekao:

»U smislu potpore učenju hrvatskog jezika Ministarstvo će omogućiti doktorske studije određenom broju doktoranata na sveučilištima koje oni budu odabrali. Pružit ćemo potporu i u tehničkom smislu (opremanje informatičkom opremom, softverskim alatima), a tu prije svega mislim na školski centar koji će, nadam se, uskoro dobiti dozvolu za osnutak pa ćemo pomoći i u njegovom opremanju. Na sve skupove učitelja, ravnatelja koji se organiziraju u Hrvatskoj primit ćemo i ovdašnje zainteresirane prosvjetne djelatnike. Pomoći ćemo i u financiranju/sufinanciranju udžbenika koji se koriste u nastavi na hrvatskom«.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je istaknula dugogodišnju, kontinuiranu i dobru suradnju s hrvatskim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz tendenciju i želju da se pojačaju neki segmenti koji se tiču pomoći našim studentima i učenicima u vidu udžbenika, doktorskih studija (za pet studenata) i razmjene studenata, kako bi se kvaliteta obrazovanja na hrvatskom unaprijedila i naša zajednica jezično osnažila.

HNV je od Ministarstva dobilo deset laptopova, od kojih je jedan na svečanoj akademiji dobio najbolji učenik u srednjoj školi.