Izložba povodom 100. obljetnice rođenja Gustava Matkovića (1922.-1990.)

Dvanaestoga rujna navršilo se točno 100 godina od rođenja subotičkog slikara, dizajnera i scenografa Gustava Matkovića (1922. – 1990.), a tim povodom u Galeriji Dr. Vinko Perčić priređena je izložba njegovih djela (ulja na platnu, crteži, monotipije). Izložbu je priredio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u postavu su zastupljena djela iz fundusa Galerije Dr. Vinko Perčić, Gradske knjižnice Subotica, Gradskog muzeja Subotica, ZKVH-a, HKC-a Bunjevačko kolo te iz privatne zbirke.

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković-Dulić, ujedno i autorica teksta u pratećem katalogu. Kao slikar, Matković je bio kroničar okolice, malih ulica u predgrađu, kao i gradskih veduta, potretirao je svoje suvremenike, te u konačnici stoji kao vidljivi akter poslijeratne subotičke likovne scene. Njegovo stvaralaštvo i danas se nezaobilazno obrađuje i navodi pri različitim sintezama zavičajne likovne umjetnosti, ocjenjuje Vuković-Dulić.

Matković se okušao i u primijenjenoj umjetnosti. Autor je nacrta za šest mozaika na zgradi (prednjoj fasadi) tiskare Panonija u Strossmayerovoj ulici u Subotici (1958.). Dizajnirao je i plakate pa tako i plakat subotičkih žetvenih svečanosti Dužijanca 1968. Okušao se i kao scenograf; izradio je scenografije za pojedine predstave Matije Poljakovića u subotičkom kazalištu; 1960. grafički je opremio knjigu Hrvatske narodne pripovijetke iz Vojvodine / sakupio i obradio Balint Vujkov. Likovne priloge Matkovića (crteže, monotipije, slike) nalazimo i u Časopisu za književnost, umjetnost i društvena pitanja Rukovet (1970. te 1971.).

Matkovićeva izložba u Galeriji dr. Vinko Perčić priređena u okviru projekta »Godine novog preporoda« kojim se podsjeća na značajne ličnosti i događaje vojvođanskih Hrvata može se pogledati do 15. listopada.