Izložba radova od slame

Neraskidiva povezanost slamarske umjetnosti i Dužijance

Izložba radova od slame nastalih na XXXVII. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame održanom od 8. do 16. srpnja u Tavankutu, otvorena je u petak, 12. kolovoza, u Vestibilu Gradske kuće u Subotici, u okviru središnje proslave Dužijance.

Osim slika od slame koje je na spomenutoj koloniji izradilo 30 slamarki, članica tavankutskog HKPD-a Matija Gubec, na izložbi su se mogli vidjeti i kupiti i drugi radovi od slame, poput slika-minijatura, čestitki, kutija, nakita i različitih suvenira.

Nazočne je ovom prigodom pozdravila, zahvalila im na dolasku te podršci slamarkama u čuvanju tradicije i prenošenju znanja rada sa slamom na mlađe generacije, voditeljica slamarskog odjela Gupca Marija Rukavina Prćić, a izložbu je otvorila dopredsjednica Udruženja bunjevačkih Hrvata Dužijanca Ljiljana Dulić.

»Ponosna sam što sam danas tu, što imam čast kao dopredsjednica UBH-a Dužijanca otvoriti ovu izložbu, jer je povezanost slame, risara, njive, kruva i samog običaja Dužijance, po meni neraskidiva. To su dva puta koji idu svaki za sebe, napreduju svaki u svom segmentu, usavršavaju se, ali se i međusobno prepliću kao i pletivo od slame, povezano-upleteno u jednu čvrstu i trajnu vezu.

Za Dužijancu kažemo da je zahvala Bogu i pohvala čovjeku. Ovom prigodom pohvaljujem, ali se i zahvaljujem svim slamarkama što su dugi niz godina za Dužijance svojim umijećem stvarale krune koje smo imali prigodu vidjeti na izložbi S Božjom pomoći održanoj 25. srpnja u organizaciji KD-a Ivan Antunović i UBH-a Dužijanca.

Biskup Lajčo Budanović je svojim blagoslovom i podrškom ohrabrio prvu umjetnicu u izradi slika u tehnici slame, Katu Rogić u Đurđinu, rekavši joj: ‘Samo ti, Kate, nastavi s ovom djelatnošću, bit će od ovog jedanput umjetnost’. Svjedoci smo da su ove slike danas umjetnost, koja je poznata i priznata u cijelom svijetu, a radovi od slame i danas krase kako Vatikan, tako i đurđinsku crkvu u kojoj je jedinstveni Križni put od slame, mnoge znamenite objekte diljem svijeta, ali i naše domove…

Hvala svim umjetnicama u tehnici slame što upravo imamo prilike gledati ove radove nastale vrijednim i vještim rukama uz puno strpljenja, vremena, ljubavi  i što danas i ovih dana kada proslavljamo središnju svečanost manifestacije Dužijanca, možemo upravo i ovom umjetnošću hraniti svoje duše«, rekla je, među ostalim, Ljiljana Dulić.