Izložba u Srijemskoj Mitrovici: »150 godina od rođenja Roberta Frangeša Mihanovića«

Malo je poznato da je poznati hrvatski kipar Robert Frangeš Mihanović (1872. – 1940.) podrijetlom iz Srijemske Mitrovice, gdje je rođen 2. listopada 1872., odnosno prije 150 godina. Povodom ove obljetnice Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata prisjetio se ovog velikana, priredivši izložbu u njegovu čast, i to u njegovom rodnom gradu, u mitrovačkom Muzeju Srema.

Izložbu čine fotografije tridesetak Frangešovih djela koja se čuvaju u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu. Fotografije je snimio Goran Vranić, a autorica koncepcije postava je Tatijana Gareljić, voditeljica zbirke skulptura NMMU-a, koja je i otvorila izložbu.

»Muzej skrbi o više od 80 djela Frangeša Mihanovića nastalih u razdoblju od kraja 19. stoljeća, dakle od studentskih ostvarenja do vrijednih djela hrvatske moderne, zaključno s djelima koja su nastala pred sam kraj umjetnikova života. Od toga je tridesetak skulptura salonskog formata, od Svetog Dominika rađenog u kararskom mramoru do remek djela, glave Filozofa. Tu je i poprsje njegove majke. Frangeš Mihanović ponajprije je prepoznat kao virtuoz u bronci. Poznat je i po medaljama i plaketama, važan je njegov prinos razvoju medaljarstva ne samo u hrvatskom nego i u europskom prostoru. Naročito je radio tada popularne motive seljaka, minuciouzno u maloj plastici.  U svojem umjetničkom razvoju prešao je faze od akademizma, simbolizma do modernizma, odnosno najranijih ostvarenja impresionizma u hrvatskom kiparstvu. Kasnije je ostvario vlastiti izraz u slobodnoj realističkoj modelaciji likova«, rekla je Gareljić.

Najmonumentalnije i vjerojatno najpoznatije Frangešovo djelo jest konjanička skulptura kralja Tomislava u Zagrebu. Radio ju je dugo, od 1928. do 1935., a postavljena je tek 1947. godine.

U ime Muzeja Srema prigodom otvorenja obratio se ravnatelj Andrija Popović, a u ime ZKVH-a ravnatelj Tomislav Žigmanov. Kako su ocijenili, Frangeš je primjer osobe koja povezuje hrvatski i srpski kulturni prostor, a priređivanje ove izložbe pokazatelj je multikulturalnih politika u Vojvodini.

»Mislimo da lokalnoj zajednici može biti na ponos to što je ovdje rođena jedna takva osoba kao što je Frangeš Mihanović. Treba napomenuti da je on od 1929. bio dopisni član Srpske kraljevske akademije, kasnijeg SANU-a, da je imao pozitivno priznanje jedne od najmjeritornijih institucija u Srbiji. Unatoč brojnim izazovima u aktualnim hrvatsko-srpskim odnosima, želimo istaknuti činjenicu da je daleko veći broj Hrvata bio u funkciji spajanja i međusobnog obogaćivanja negoli činjenja razdora«, kazao je Žigmanov.

Otvorenju su, među ostalim, nazočili i predstavnici lokalne samouprave, HNV-a, NIU Hrvatska riječ i Katoličke crkve. Izložba u Srijemskoj Mitrovici, koja se može pogledati do 17. listopada, realizirana je u okviru projekta Godine novog preporoda kojim se ukazuje na značajne osobe i događaje vezane uz Hrvate u Vojvodini.