Izvan centra

Projekt „Izvan centra” se održava u Novom Sadu i Zoni 021 od 13.8. do 30.8. i obuhvata izložbe, umjetničke događaje i edukativni program.

Na izložbi će biti predstavljena dela značajnijih aktera suvremenih umjetničkih zbivanja iz država podunavskog regiona (Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska i Srbija). Naziv Izvan centra ukazuje na fenomen funkcioniranja aktualne umjetnosti izvan velikih gradova: u aktualnoj „ikonosferi“ suvremena umjetnost više nije usmjerena samo ka pojmu „centra“ nego i prema margini, to jest – manjim gradovima, periferiji, seoskim sredinama… To je još jedna potvrda da se Bojsova maksima „umjetnost=život“ danas potvrđuje u najrazličitijim varijacijama – od artističkih pa sve do socioloških i zemljopisno-prostornih pojmova i oblasti.

Koncept izložbi predviđa da se predstavi umjetnost autora koji su u navedenim podunavskim zemljama pripadnici – manjinskih naroda. Takav izbor umjetnika apriori ukazuje na isprepletenost i suživot naroda u ujedinjenoj Evropi, ali i na funkcionalizaciju umjetnosti kao kohezione univerzalne prakse. Selektori za izbor učesnika četiri izložbe bit će srpski umetnici Dejan Kaludjerović koji živi u Beču, Sombati Balint u Budimpešti, Olja Stefanović-Triaška u Bratislavi i Milovan Destil Marković u Berlinu. Oni će u svom okruženju odabrati umetnike tamošnjih manjinskih nacionalnih zajednica ili „gastarbajtere” iz podunavskih zemalja i tako ostvariti svojevrsni utisak prepleta različitih kultura koje djeluju u podunavskom regionu.

U skladu s konceptom izložbe Izvan centra je i odluka da se ona prezentuje u mjestima u neposrednoj okolini Novog Sada, u zoni 021 (Srijemska Kamenica, Srijemski Karlovci, Čerević i Irig), jer upravo u ovim mestima, pored Srba, žive pripadnici različitih manjinskih nacionalnih zajednica. Lokacije izložbi i umjetničkih događaja su birani na osnovu kriterijuma da pripadaju kulturno-istorisjkom nasleđu.

  1. Izložba u Zavičajnom muzeju u Čereviću, 13.8. u 19.30 čsati. Izložba će biti postavljena do 23.8.
  2. Izložba u dvorcu Marcibanji-Karačonji u Srijemskoj Kamenici, 13.8. u 18sati. Izložba će biti postavljena do 23.8.. 
  3. Izložba u Karlovačkoj gimnaziji u Srijemskim Karlovcima bit će otvorena 19.8. i trajaće do 30.8. u Karlovačkoj gimanziji.
  4. Izložba u Mihizovom domu u Irigu bit će otvorena 19.8. i trajaće do 30.8. 
  5. Performans „Umetnički prepleti” će biti održan 20.8. u 19 časova na više lokacija na Petrovaradinskoj tvrđavi 

Projekt će biti realiziran u okviru programskog luka Dunavsko more.