Jubilarni 20. susret pučkih pjesnika Lira naiva

Jubilarni, 20. susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva održan je 17. rujna u Subotici, u HKC-u Bunjevačko kolo, a pod geslom Život je pisma. Organizatori ove manifestacije su Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice.

Za jubilarni susret organizatori su pripremili knjige: knjigu izabranih stihova Prepoznavanje – Lira naiva 2022. i Život je pisma – Antologija hrvatskoga pučkog pjesništva u Srbiji Lira naiva 2003. – 2022. koje su predstavljene na susretu. Pučki pjesnici iz Srbije i Hrvatske okupili su se tijekom dana, družili se i upoznavali, a nastupili skupa navečer na Velikoj pjesničkoj večeri u dvorani Centra. Tijekom večeri 40-ak pučkih pjesnika čitalo je svoje stihove.

Tradicija na koju smo ponosni

Inicijatorica i voditeljica susreta Lira naiva te menadžerica kulturnih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković podsjetila je kako je prvi susret pučkih pjesnika održan prije dvadeset godina upravo u prostoru HKC-a Bunjevačko kolo. Tada se okupilo 15 pjesnika, koji su ostavili trajne tragove u riječima i ričima, onako kako su to naučili od svojih majki, didova, predšasnika.

»Čuvati našu riječ, to je zadatak onih koji su dio hrvatskog naroda u Srbiji. Rekla sam našim pjesnicima kako smo pred popisom pučanstva i da moramo znati tko smo i što smo. I ovih dana izražavamo ponos što jesmo Hrvatice i Hrvati i što govorimo hrvatski jezik i kada govorimo bunjevačkom ili šokačkom ikavicom ili govorom u Srijemu«, rekla je Čeliković.

Pozdrave nazočnima uputili su i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i konzul savjetnik Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici Zdravko Vincelj, nakon čega je predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković naglasila kako ta udruga ove godine obilježava jubilej, 20. godina postojanja i rada.

»Više smo nego punoljetni, što je velika čast, radost, ali i obveza. Danas nas je cijeli dan ispunjavao susret s našim prijateljima pjesnicima s kojima smo lijepo započeli proslavu našeg jubileja. Danas obilježavamo i 20 godina susreta pučkih pjesnika Lira naiva, koji okuplja ne samo pjesnike iz Vojvodine nego i iz Hrvatske. Iznjedrili smo do sada 20 knjiga poezije i evo, jednu prekrasnu antologiju. Lira naiva nastala je s ciljem da okupi i omogući da pjesnici stvaraju na svom materinskom, hrvatskom jeziku kako bi se na taj način očuvao vlasititi govor i identitet«, rekla je Bernadica Ivanković.

Ona se zahvalila profesorici književnosti Klari Dulić-Ševčić, koja je obavila izbor pjesama i napisala pogovor knjizi Prepoznavanje – Lira naiva 2022., Katarini Čeliković koja je uredila obje knjige, Tomislavu Žigmanovu koji je recenzent antologije Život je pisma i Ervinu Čelikoviću koji je za 21 knjigu s ovih susreta uradio prijelom teksta i tehnički ih pripremio za tisak. Zahvalila se također i Katoličkom društvu Ivan Antunović s kojim se već 20 godina održavaju susreti Lira naiva.

Nazočne je pozdravio i vlč. Josip Štefković, predsjednik KD-a Ivan Antunović:

»Lijepo je što imamo Liru naivu. I nadam se da će se iz godine u godinu naći i novih i mlađih pjesnika koji će nam se pridružiti i ovu lijepu tradiciju i pjesničkog stvaranja, ali i prijateljevanja nastaviti i čuvati.«