Kratke vijesti iz kulture

Posjet hrvatskoj zajednici

Djelatnici OŠ Nova Bila iz istoimenoga mjesta u Bosni i Hercegovini na čelu s ravnateljem škole Josipom Popovićem boravili su 28. i 29. lipnja u posjetu hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Prvoga dana svog boravka obišli su Novi Sad, a drugoga Suboticu i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Osječko ljeto kulture

Nastupima baleta iz njemačkog grada Phorzheima, Tamburaškog orkestra Semeljci, DJ Insolate, Nere Stipičević i sastava Travershe te HKUD-a Osijek 1862 u subotu je otvoreno 22. Osječko ljeto kulture (OLJK). Do 3. rujna, na nekoliko lokacija u gradu, na OLJK-u će ukupno biti izvedena 73 kazališna, glazbena, likovna, filmska i književna programska sadržaja. Otvorenju manifestacije nazočili su i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ladislav Suknović.

Tavankutsko kulturno lito

U sklopu manifestacije Tavankutsko kulturno lito, ovih dana publiku očekuje više programa. Večeras (petak, 8. srpnja) bit će otvoren 37. saziv Prve kolonije naive u tehnici slame. Program otvorenja održava se na Etnosalašu Balažević, s početkom u 19,30 sati. Danas također počinje i Festival slame na koji će trajati četiri dana a otvorenje ove manifestacije je skupa s kolonijom u 19,30 sati. 

Godišnji koncert folklornog odjela HKPD-a Matija Gubec bit će održan u nedjelju, 10. srpnja, u Domu kulture u Donjem Tavankutu, s početkom u 19,30 sati. Cijena ulaznice je 250 dinara.

U ponedjeljak, 11. srpnja, počinje Seminar bunjevačkog stvaralaštva koji se održava na Etnosalašu Balažević. Seminar traje do 16. srpnja a okupit će polaznike iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Njemačke. 

Godišnji koncert HKPD-a Tomislav

HKPD Tomislav iz Golubinaca priređuje Godišnji koncert u subotu, 9. srpnja, u katoličkoj porti (Đurđevska 6) u Golubincima, s početkom u 20 sati. Ovogodišnji koncert posvećen je 250. obljetnici osnutka mjesne župe Sveti Juraj i spominjanja Hrvata u Golubincima.

Gastronomsko natjecanje u Baču

U etno-kući Didina kuća u Baču, u subotu, 9. srpnja, bit će održana manifestacija Mirisi iz bakinog kuhara. Program počinje u 15.30 dolaskom ekipa, dok je vrijeme od 16 do 19 sati predviđeno za pripreme i kuhanje. U 19 sati je predviđeno proglašenje pobjednika – »Bakine najmilije ekipe« i dodjela zahvalnica, a nakon toga će jela biti postavljena i započet će degustacija uz tamburašku glazbu. Ovaj projekt realizira udruga građana Didina etno kuća iz Bača koja se bavi ruralnim turizmom, očuvanjem tradicije, kulture, starih jela i starih i umjetničkih zanata, uz potporu općine Bač. Ulaz je besplatan.