Kronologija prosvjeda poljoprivrednika

Prije deset  dana počeli su prosvjedi poljoprivrednika. Među prvima koji su traktorima izašli na ulice prvo u prosvjedne vožnje, a zatim i blokade projedinih prometnica bili su srijemski poljoprivrednici, a onda su se prosvjedu priključili poljoprivrednici u Subotici, Somboru, Srbobranu…, kolona traktora stigla je i pred Banovinu. Nezadovoljstvo ratara prelomilo se na otkupnoj cijeni suncokreta. Poljoprivrednici su tražili 700 eura po toni, uz to su pred ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i Vladu Srbije postavili i zahtjev da se ukinu akcize na gorivo za količine do 100 litara po hektaru i da se ukine zabrana izvoza žitarica i ulja, poticaje od 300 eura po hektaru i proglašenje suše elementarnom nepogodom. Već na prvim pregovorima kojima je uz resornog ministra Nedimovića prisustvovala i premijerka Ana Brnabić Vlada je prihvatila da se ukine zabrana izvoza ulja i žitarica. Oko drugih zahtjeva išlo je teže. Umjesto za 100 litara po hektaru Vlada je pokazala spremnost da se odrekne 20 dinara po litri goriva, ali za maksimalno 60 litara po hektaru. Najviše je zapelo kod oktkupne cijene suncokreta, a na stolu je bila ponuda od 535 eura po toni. Ono što je trebalo umilostiviti poljoprivrednike bila je ponuda za premiju za mlijeko od 15 dinara po litri od drugog kvartala, mogućnost da gorivo toče dva puta tijekom dana i uz to 60 litara u kanistere.  Sve to dešavalo se krajem prošlog tjedna, ali sve obećano nije bilo dovoljno da se traktori sklone, već naprotiv blokade su pojačane, a broj onih koji su se priključili prosvjedima samo se povećavao tijekom prošlog vikenda. Blokirani su mostovi, važne prometnice, a poljoprivrednici su prijetili i blokadom prilaza većim gradovima.

Nova runda pregovora bila je u Vladi Srbije u ponedjeljak, ali ni nakon devet sati pregovora dogovor nije postignut. Vlada je ponudila cijenu suncokreta od 70 dinara po kilogramu, poticaj od 20 dinara po litri goriva za maksimalno 80 litara po hektaru i za maksimalno 20 hektara, moratorij na poljoprivredne kredite od 12 mjeseci, uključivanje poljoprivrednih udruženja u kreiranje agrarne politike, politike poticaja, a premija za mlijeko 15 dinara po litri treba biti usuglašena sa stočarima. Od svega ponuđenog za poljoprivrednike je najspornije bilo 70 dinara za suncokret, a njihov posljednji ustupak je bio 73,5 dinara.

Neuspjeli pregovori samo su produžili i pojačali blokade prometnica. Obrt se desio u utorak kasno navečer kada je iz Vlade Srbije stigla informacija o postignutom dogovoru i prekidu prosvjeda poljoprivrednika. Sporazum s Vladom potpisali su udruženja Stig i Južni Banat. Vlada je predložila konačnu cijenu suncokreta od 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. listopada ove godine. Marža posrednika ograničena je na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mjesta do uljare, snose same uljare. Za dizel gorivo Vlada je predložila poticaj u narednom periodu od 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mlijeko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara. Moratorij na kredite bit će stavljen u narednih 12 mjeseci.

Nakon ove objave iz Vlade povukli su se traktori ispred Banovine, a od prosvjeda su u utorak navečer odustali i drugi poljoprivrednici.

Traktori subotičkih poljoprivrednika ostali su u Strossmayerovoj ulicu i u srijedu, ali bez blokade prometa. »Mi tražimo da se na području Subotice suša proglasi elementarnom nepogodom. Uz nas, na tom zahtjevu inzistiraju i ratari u Banatu«, kazao je u srijedu Vinko Stantić koji je tada i njavio razgovore s gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem. Razgovori su trebali biti jučer, a ratari od Bakića traže da uputi zahtjev da se suša proglasi elementarnom nepogodom. »Kada se proglasi elementarna nepogoda lokalna samouprava ima pravo formirati krizni stožer koji bio procijenio nastalu štetu. Zbog suše šteta na suncokretu je oko 60 posto, na kukuruzima i do 90 posto. Gradonačelnik ima obvezu primiti naš zahtjev i uputiti ga Vladi Republike Srbije«, kazao je Stantić.