Kuharska manifestacija u Petrovaradinu

Riblji paprikaš kuhan na bereški način s monoštorskom paprikom, bačkopetrovački gulaš pripremljen od dvije vrste mesa i bogato začinjen, pržena tek prodimljena banatska kobasica i austrougarski schinken flecken. Sve to na jednom mjestu na Gastonomskoj manifestacije Croz kuhinje Vojvodine, koju je šesti puta organizirala udruga HKPD Jelačić iz Petrovaradina. Mješavina kuhinja i okusa nikoga nije ostavila ravnodušnim, pa se za porciju čekalo u redu. Ali bilo je za sve koji su prošlu subotu odlučili provesti u drvorištu Vatrogasnog doma u Petrovaradinu.

Prvi su stigli kuhari, jer trebalo se pripremiti i na vrijeme početi. Nekima je bilo dovoljno tek pola sata da završe kuhanje, a neki su satima obigravali oko vatre i specijeliteta s kojim su se htjeli pokazati. Najviše posla imala je Udruga južnobačkih Hrvata iz Bačkog Petrovca koja je kuhala pikantan gulaš.

Svi majstori ribljeg paprikaša složit će se da je najvažnija paprika, a o tome računa vodi i doktor Kovač, pa je u Petrovaradinu tražena monoštorska paprika, a godišnje se u petrovaradinskim kuhinjama potroši oko 50 kilograma vrhunske monoštorske paprike. Posrednik u prodaji je tko drugi nego doktor Kovač.

Predsjednik HKPD-a Jelačić Mirko Turšić nije imao razloga biti nezadovoljan. Kuhari nisu omašili, tražio se tanjur više, a nije manjkalo ni dobrog raspoloženja, za što su se pobrinuli tamburaši.